Читај ми!

Неусаглашене одредбе закона са Уставом

Поједини закони у Србији још нису у потпуности усаглашени са Уставом из 2006. године. Током прошле године донето укупно 18 одлука о неуставности неких њихових одредби, рекла је председница Уставног суда Весна Илић-Прелић.

Председница Уставног суда Весна Илић-Прелић навела је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада суда током 2013. године, законе чије поједине одредбе нису усклађене са Уставом.

Према њеним речима, о су Закон о радним односима у државним органима, Закон о безбедности саобраћаја, Закон о планирању и изградњи, Закон о борби против корупције, Закон о Безбедносно информативној агенцији и Закон о електронској комуникацији.

Поред 18 законских одредби утврђена је и неуставност шест општих аката Владе, као и неуставност општег акта Аутономне покрајине Војводине.

Председница Уставног суда рекла је да је реч о Статуту Војводине и формирању војвођанске академије наука и уметности.

Уставни суд покренуо је и поступак за оцену уставности Закона о окупљању грађана и поступак за оцену уставности одредаба закона о приватизацији.

Илић-Прелић је као занимљивост истакла да у Србији иницијативе за оцену Уставности чешће подносе грађани него они органи и функционери који су за то и званично овлавшћени.

Током протекле 2013. године, заједно са нерешеним случајевима из претходних година, суд је имао укупно 24.791 предмет, а решено је 8.523 предмета.

Председница Уставног суда поручила је да ће суд радити на ефикасности и што бржем доношењу одлука, али да је у складу са капацитетима и могућностима она задовољна резултатима из протекле године.

Уставном суду прошле године поднето је 11.654 уставних жалби, а бележи се тренд повећања броја предмета.

На крају 2013. остао је нерешен један по један предмет из 2006. и 2008. године, два предмета из 2009. године, 24 предмета из 2010. године, 1.817 предмета из 2011. године, као и 4.351 предмет из 2012 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво