Читај ми!

Васпитаче нема ко да плати

Док у Београду родитељи дугују вртићима, запосленима у предшколским установама у Зајечару, Белој Паланци, Крушевцу и Новом Пазару зараде касне и умањене су због тога што локалне власти не поштују Владину одлуку о повећању коефицијента. У градским управама признају дугове, али тврде да су они наслеђени од претходне власти и да сада немају новца да их исплате.

У Крушевцу радници предшколских установа тврде да надлежни не поштују уредбу о повећању зарада која је на снази од првог јануара прошле године. Највише су, кажу, оштећене медицинске сестре и васпитачице.

"Ми смо на нивоу организације ускладили сва наша потребна документа, у ствари коефицијенти о платама, то је прослеђено локалној самоуправи која је наш оснивач. И сада је на локалној самоуправи да примени, односно да се обезбеди средства од око 920 хиљада динара месечно", каже васпитач Љубица Живковић. 

Градоначелник тврди да медицинске сестре и васпитачице нису добиле лиценцу за рад по новим прописима, али да њихова радна места морају бити сачувана.

"Затекли смо две закаснеле плате, затекли смо обавезе према добављачима од преко 48 милиона динара, успели смо за ових годину и по дана да те дугове вратимо и да смањимо то закашњење на 15 дана за плату", напомиње градоначелник Крушевца Братислав Гашић.

У Новопазарском вртићу "Младост", 260 запослених плату за октобар месец прошле године добили су, кажу, у фебруару.

"Ово кашњење угрожава егзистенцију нас и наше породице. Такође имамо примедбу и на коефицијенте рада. Васпитачи са факултетом примају плате као и они са вишом школском спремом", каже вапитач у вртићу "Младост" Нермин Горуждић.

Захтев за исплату зарада је политички притисак јер редовно исплаћујемо плате, кажу градске власти у Новом Пазару. Тврде да су по доласку затекли дуг радницима од четири зараде.

"За 12 месеци исплаћујемо исто толико плата. То што би сад неко желео да и оне заостале четири зараде исплатимо, то врло тешко неко да може 16 плата да исплати за годину дана", каже градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

У Министарству финасија кажу да према члану 71. Закона о буџетском систему функционер, у овом случају градоначелник одговара за закониту, наменску, економичну и ефикасну употребу буџетских средстава.

Локалним самоуправама ресорно министарство је уплатило законом предвиђена средства за ову годину, а евентуални проблеми око расподеле самих средстава, тврде, у домену су локалне самоуправе. Дуг запосленима нико не спори, али га наплатити морају сами.

"Запослени имају могућност да своја права остваре у редовном судском поступку са подношењем тужбе за неисплаћене зараде са каматом од доспелости сваког појединачног потраживања", адвокат Сава Грујић.

Реалност је сасвим другачија. У пракси, ти судски спорови трају и неколико година и због тога стручњаци саветују да се ипак прво покуша договор са послодавцем о мирном решавању спора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се