Читај ми!

Напад на СРЈ, преседан који је покренуо низ догађаја

Сутра се навршава 15 година од НАТО бомбардовања Југославије. Познаваоци међународних односа кажу да је реч о преседану који је покренуо ланац догађаја а историчари кажу да је рат био по много чему специфичан.

После 15 година нисмо пописали све погинуле, не знамо које све последице трпимо нити има казни за оне који су, без одлуке Савета безбедности, бомбардовали тадашњу Југославију.

Међу онима који су тада покушавали да упозорењем о ваздушној опасности заштите Београђане, био је Аврам Израел.

"Мени је увек било најтеже кад је било људских жртава, сећам се мале Милице у батајници на ноши, сећам се колега из Штаба цивилне заштите у Кнеза Милоша. Не могу да се не сетим кад прођем поред ваше зграде, и колега, 16 жртава из телевизије", каже Аврам Израел.

За познаваоце међународних односа нема дилеме да је реч о кршењу начела повеље Уједињених нација. Бомбардовање босанских Срба 1995. и Савезне Републике Југославије 1999. су преседан који је покренуо ланац догађаја.

Предраг Симић са Факултета политичких наука поменуо је случајеве на Кавказу, у Абхазији и Осетији, и истакао да такви догађаји данас доживљавају врхунац са сукобима између Русије и Запада поводом Крима и Украјине.

"Реч је о развоју догађаја који је покренуо читав ланац догађаја после хладног рата у једном правцу и који прети да угрози мир и стабилност у Европи ако не и у целом свету", каже Симић.

Петнаест година је за историчаре мала временска дистанца да би могле да се сагледају све поседице бомбардовања. Малобројни историчари који се на овим просторима баве и тим ратом, кажу да је он био по много чему специфичан.

"Овај рат је био вишедимензионалан. Догађао се на неколико равни, политичкој, војној, дипломатској, у ваздуху, а онда и на земљи у односу на друге актере, у односу на оне који су се сукобили у ваздуху. Тако да је то била новост што се тиче рата. То је типичан рат деведесетих када су САД биле уверене да ваздушном силом и кратком акцијом могу да реше одређена политичка па чак и историјска питања", објашњава историчар Бојан Димитријевић.

Током 78 дана убијено је, како се процењује, 2.500 цивила, а рањено и повређено више од 12.500.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво