Планови за будућност после трансплантације

Шест месеци после трансплантације плућа у Бечу, Сандра Живковић каже да опет прави планове за будућност. Она жели да се бави сеоским туризмом, да иде на планинарење, пошто је, како каже, сада у могућности.

Иако Србија донедавно није имала Споразум о сарадњи са бечком АКХ клиником, једном од најпознатијих европских болница у којој се раде трансплантације срца и плућа, стручњаци те установе, ипак су често помагали најхитнијим пацијентима из наше земље. Сада, када постоји уговор о сарадњи, поред неопходне помоћи грађанима, у ту клинику на усавршавање ићи ће и наши лекари.

Двадесетдвогодишња Сандра боловала је од цистичне фиброзе, а детињство проводила у Институту за мајку и дете. Лек који је пила 13 година, изазвао је алергијску реакцију и Сандра је у јулу прошле године буквално почела да се бори за живот.

"Поред мене је био др Милан Родић који ми је пружио руку и тај стисак  руке ми је тада био све. Следеће чега се сећам јесте да сам се пробудила у Бечу", прича Сандра Живковић.

По доласку у Беч, план је био да део плућа Сандри донирају родитељи и брат.

"Она по њиховим правилима не би ни требало да буде примљена јер је била на ивици смрти, на крају, на дан операције десило се чудо, добила је плућа, спасени смо и ми, али најважније је да је она спасена", прича Сандрина мајка Марија.

Шест месеци после трансплантације плућа, Сандра каже да опет прави планове за будућност.

Сандра жели да се бави сеоским туризмом, да иде на планинарење, пошто је, како каже, сада у могућности.

У међувремену, са бечком АКХ клиником потписан је Споразум о сарадњи, а у складу са европским прописима припрема се листа пацијената којима је неопходна трансплантација плућа.

"Раније сте морали да дате депозит од 120.000 евра, сада са уговором депозит је 30.000 евра и сви трошкови су исти као за грађане Беча", каже др Златибор Лончар, директор Ургентног центра КЦС.

"У случају да имамо нашег пацијента коме је потребна трансплантација, а имамо донора који одговара том пацијенту, узеће се та плућа одавде али ће се урадити трансплантација у Бечу док се наши људи не усаврше", објашњава Лончар.  

До тада, важно је да знате и да је породица Живковић одлучила да потпише и донорске картице. Кажу, сада много боље него пре схватају значај завештања органа. Захваљујући непознатом даваоцу, њихова ћерка је сада жива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво