Читај ми!

ЕУ стандарди у Агенцији за лекове

Директор Агенције за лекове и медицинска средства Саша Јаћовић рекао је да је Агенција стандарде и процедуре свог рада већ увелико усагласила са европским и навео да се то односи и на убрзанији процес регистрације нових препарата.

Агенција за лекове и медицинска средства је стандарде и процедуре свог рада већ увелико усагласила са европским, рекао је директор АЛИМС-а Саша Јаћовић и навео да се то односи и на убрзанији процес регистрације нових препарата.

Наводећи као један од примера и нови Закон о лековима из 2010, који је у највећој мери сагласан са стандардима ЕУ, он је рекао за РТС да се "управо ових дана раде измене и допуне са ресорним министарством, тако да се надају да ћемо и ту направити додатни помак".

"На путу ка ЕУ нас чека хармонизација", рекао је Јаћовић и подсетио да је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт јуче обишао Националну контролну лабораторију при АЛИМС-у.

Јаћовић је истакао да је "протекла година била веома успешна за Агенцију", која је за пацијенте у Србији обезбедила 295 нових лекова, од тога је 39 први пут на домаћем тржишту, у облику нових молекула, укључујући девет за ретке болести.

Као највећи помак у раду АЛИМС-а у 2013. он је оценио битно скраћивање времена за процес регистрације и обнове фармацеутских препарата.

"Кад сам дошао наследио сам терет предмета заосталих по шест месеци, у одређеним варијацијама смо имали заостатак и из 2007", изјавио је директор АЛИМС-а и додао да су сада "буквално сви предмети решени у законским роковима".

Истичући да су постали доступни и фармацеутски препарати који су "раније често долазили нелегалним каналима дистрибуције", Јаћовић је навео да су "најбројнији лекови из досад непокривених сфера онколошки и за терапију психијатријских и кардиоваскуларних обољења".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво