Читај ми!

Дискриминација опстаје упркос закону

Иако Србија има правни оквир за заштиту од дискриминације, друштвене групе попут Рома и азиланата теже остварују своја права. Дискриминаторни ставови према припадницима других раса нису преовлађујући, али они ипак постоје, оценио заштитник грађана поводом Међународног дана сузбијања расне дискриминације.

Данас се обележава Међународни дан сузбијања расне дискриминације. Конвенцију УН о томе ратификовале су скоро све државе света. И наша држава има правни оквир за заштиту од дискриминације, међутим, у пракси, одређене друштвене групе, међу којима су Роми и азиланти, теже остварују своја права.

Од укупног броја притужби за дискриминацију на основу националне припадности које су поверенику за заштиту равноправности поднете прошле године, више од трећине поднето је због дискриминације на основу припадности ромској националној мањини.

"Национална заједница се стално суочава, практично на сваком кораку, са дискриминацијом, и то углавном у свим областима почев од образовања, запошљавања здравства. Оно што је карактеристично за националне заједнице јесте да су дискриминисане практично од рођења па до смрти", рекао је Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине.

Настојећи да ојача ефикасност антидискриминационих мера, заштитник грађана предао је Скупштини Србије Извештај о спровођењу Стратегије за унапређење положаја Рома. Оцена омбудсмана је да дискриминаторни ставови према припадницима других раса нису преовлађујући, али да они ипак постоје.

"Али још увек се дешава, нарочито на друштвеним мрежама. На интернету се дешавају такве врсте изјава које практично представљају предлог, односно позив на расну, етничку и верску мржњу, на коју би држава морала јаче да реагује", каже заштитник грађана Саша Јанковић.

"Међутим, морам да кажем да је приметно побољшање у погледу дискриминације Рома. Дакле, боље је стање у образовању и боље је стање у здравственој заштити", каже заштитник.

Примери реаговања у Обреновцу и Младеновцу показују да су и азиланти људи који су дискриминисани.

"Међутим, касније када народ види да су то људи у невољи, онда се ипак те страсти смире. Немамо више тих проблема, што мислим да је веома добра порука за грађане да ипак могу да на такав начин прихвате различитости, да прихвате људе из других земаља, и да ту немамо неких великих проблема, нити нетрпељивости", каже Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права.

У јуну прошле године Влада је усвојила стратегију превенције и заштите од дискриминације и тада су издвојене посебно осетљиве друштвене групе.

"Стратегија је направила један пресек онога шта се дешавало у претходном периоду у различитим областима на смањењу дискриминације. Подсетићу да је доста тога урађено када је у питању ромска национална заједница - од увођења педагошких асистената, здравствених медијатора, више од 50 ромских медијатора у општинама широм Србије", каже Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

У стратегији је утврђено да су међу девет осетљивих друштвених група, који су у Србији у високом ризику од дискриминације - жене, деца, старије особе, припадници ЛГБТ заједнице и ромске националне мањине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво