Читај ми!

Даница Шмиц, волонтерка у осмој деценији

Наставница физике и математике у пензији Даница Шмиц више од пола живота је као волонтер Црвеног крста посветила другима. Обилази старије, немоћне суграђане, али и млађе којима је помоћ неопходна. Купује им намирнице и лекове, води их код лекара.

Им година и енергију коју неки немају ни са 17. Више од пола живота је, као волонтер Црвеног крста, посветила другима. Даница Шмиц, наставница физике и математике у пензији, многима у свом насељу је и више од комшинице. Обилази старије, немоћне суграђане, али и млађе којима је помоћ неопходна. Купује им намирнице и лекове, води их код лекара.

"Она има нешто у себи стварно племенито. Она је толико предана свима, да је неко пита, да је неко замоли нешто, и не треба да је моли, то ће одмах да учини. Дана је стварно једно дивно створење што се ретко нађе",  каже Славка Костић.

Међу онима које најчешће посети је 94-годишња Јаворка, корисница народне кухиње. Труди се да јој обезбеди огрев и макар редовну социјалну помоћ. Милици Марковић и њеном супругу недавно је приредила изненађење - романтични излазак за Дан заљубљених.

"Душко Радовић је рекао 'оно што ми некоме дамо, већ смо то ми раније добили од неког другог'. Те су ми речи увек у мислима", рекла је Даница Шимић.

О признањима за своја дела није мислила. Ипак, многа је добила. Посебно је поносна на два - Златни знак и Повељу за 120 година Црвеног крста Србије. Можда је још већа награда, то што они који имају више, а желе да поделе са сиромашнима, то често чине преко Дане. Ту је и да охрабри топлом речју.

Многи су, због дружења у Црвеном крсту које она организује, заборавили усамљенички живот.

"А Данче, Данче, само да јој чујем глас мени је довољно, прочитали сте ону песму коју сам јој наменила, пружи ми руку, руку ми дај", каже Славка Костић.

Осим што несебично даје руку, Дана има и две велике жеље. Каже да јој је жеља да се у школама уведе обавезан фонд часова волонтерског рада да би ученици стекли већи осећај према другоме, што би било корисно и за њих и за заједницу.  

"Друга жеља ми је да особе старије од 90 година, без икаквих примања, добију малу, малу социјалну пензију да би имали сигирност да купе лек", рекла је Даница.

Поред свега, Дана планинари, не пије лекове, дневно обиђе бар двоје комшија и препешачи и више од десет километара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво