Милијарде евра за чистију животну средину

У заштиту животне средине у Србији, у наредних десет година требало би да се уложи око 10 милијарди евра. У Србији се пречишћава само 14 одсто отпадних вода, а у земљама ЕУ 90 процената. Зелена економија за сада је само велики потенцијал који тек треба искористити.

Наредна Влада формираће посебан тим који ће се у преговорима с Европском унијом бавити само поглављем 27 које се тиче животне средине. То је најавила министарка Зорана Михајловић, на Међународном сајму екологије "Еко експо 2014". У заштиту животне средине у Србији, у наредних десет година требало би да се уложи око 10 милијарди евра.

Највише ће се улагати у водоснабдевање, управљање водама, третман отпадних вода, али и у санацију индустријских постројења и управљање отпадом.

Министарка Зорана Михајловић сматра да животна средина, будући да је поглавље 27 једно од најкомплекснијих поглавља, мора имати обједињено министарство заштите животне средине.

"Да ли ће бити само министарство, али свакако данас је то у три министарства - у пољопривреди, у ресурсима и енергетици, то мора бити заједно ако хоћемо да остваримо све ове планове", рекла је МИхајловићева. 

Од помоћи које је Србија у претходних десет година добила од ЕУ једна четвртина средстава намењена је за заштиту животне средине.

Оскар Бенедикт заменик шефа Делегације ЕУ у Србији каже да ће Унија потпуно подржати процес стварања чистије и боље животне средине у Србији.

"До сада смо уложили више од 700 милиона евра у протеклих 10 година, и то у прераду отпада из електрана, у постављање филтера и многе, друге пројекте. Наставићемо то да радимо", рекао је Оскар Бенедикт.

Искуство Словеније је да после десет година чланства у Европској унији готово да нема локалне заједнице која није добила неки еколошки пројекат финансиран из европског буџета.

"То је један од три поглавља где има највише посла, а може се добити највише пара, а и губити ако ниси припремљен. Али са треће стране то су стандарди и принципи који морају да буду усвојени, без тога нема ни чланства у ЕУ", каже Франц Бут, амбасадор Словеније у Београду.

У Србији се пречишћава само 14 одсто отпадних вода, а у земљама ЕУ 90 процената. Зелена економија за сада је само велики потенцијал који тек треба искористити.

Жељко Сертић, председник Привредне коморе Србије рекао је да је процена да у наредних неколико година улагањем у комуналне системе у компаније које имају потребу за сређивањем својих постројења, како би заштитили животну средину, и свим другим аспектима постоји готово 11 милијарди инвестиционог потенцијала.

Према његовим речима, то је озбиљан утицај на економију земље.

Србија, за заштиту животне средине издваја 0,2 процента бруто националног дохотка, готово десет пута мање од европског просека.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво