Читај ми!

Животно осигурање, када рата постане терет

Ико је у прошлој години повећан број полиса животног осигурања, скоро 15 одсто власника животних полиса не може да уплаћује уговорене рате. Раскид полисе је за обе стране најгоре решење.

После бума од пре седам година, и периода стагнације, број полиса животног осигурања у прошлој години бележи раст. Уплата по становнику достигла је 13 евра, што је за евро више. Ипак, до 15 одсто власника животних полиса код нас суочава се с тим да уговорене рате не може да уплаћује.

Осигуравајуће компаније нуде све више модела за превазилажење проблема како би они који су већ осигурани, тај статус задржали што дуже. Раскид полисе је, за обе стране, најгоре решење.

Уместо уговорених 20 година, саговорник РТС-а који није желео пред камеру, рате за животно осигурање уплаћивао је три године. За то време дао је пет хиљада евра, а назад добио само две и по хиљаде. Откупио је полису, што је у и у теорији и у пракси најнеповољније решење, нарочито ако до њега дође у првим годинама осигурања. Већина компанија нуди повољније могућности.

"То је тај такозвани предујам, постоји могућност да на основу тог новца који сам ја већ уплатио за осигурање живота добијем део на располагање", каже Кристоф Цетл, директор "Граве осигурања".

Зоран Благојевић из "Винер штедише осигурања" каже да позајмице могу да иду у висини до 90 одсто штедног дела до тада прикупљене премије.

"Позајмице се одобравају под изузетно повољним условима у смислу камате која је седам одсто, значи знатно повољније него што је на тржишту", рекао је Благојевић.

Друга могућност је да власник полисе добије паузу у уплатама, током које је и даље осигуран, али с далеко мањим износом од раније гарантованог.

"На пример ако клијент након годину, две дана каже да хоће и даље да штеди, осигурана сума повећаће се у том тренутку на виши или нижи ниво у зависности од финансијских могућности и може уговор да настави даље", рекао је Цетл.

У складу са својим приходима, власник животне полисе и раније може да смањи уплате, али у том случају и очекивања од те полисе.

"Током осигурања људи могу да смање уговорену премију на почетку осигурања, до краја осигураног периода она може да се смањи и до 30 одсто, наравно самим ти се смањује и договорена осигурана сума", рекла је Наташа Ђурђевић из "Делта ђенерали" осигурања.

Када потписујете животну полису обавезујете се да ћете одређен број година уплаћивати новчане рате, уз које по истеку уговореног рока добијате унапред познату количину новца и принос од пословања компаније.

Оно што поскупљује осигурање је ризик који преузима осигуравајућа компанија, јер ће, пун износ исплатити и у случају смрти власника полисе, макар и дан након њеног потписивања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара