Сезона наутичког туризма

Више од 180 туриста из САД, Велике Британије и Канаде упловили су на броду "Викинг" на пристаниште Луке Београда, чиме је означен почетак овогодишње туристичко-наутичке сезоне. Ове године очекује се 580 бродова са 70 хиљада туриста и 20 хиљада чланова посаде.

Упловљавањем путничког брода "Викинг" у Београдско пристаниште, у престоници је почела наутичка туристичка сезона. "Врата источне Европе", назив је десетодневне туре од Будимпеште до Црног мора на коју је кренуло 180 туриста из Америке, Велике Британије и Канаде.

У сунчани Београд упловили су првог дана пролећа и, после обиласка града, поделили су утиске.

"Никада нисам била у овом делу света и пријатно сам изненађена. Историја вам је тако бурна и богата. Људи дивни, град прелеп. Доћи ћу следеће године поново. Ја сам из Њујорка и не могу да верујем колико вам је град чист", каже једна туристкиња.

Други туриста каже да су му утисци о Београду предивни и да су људи дивни.

О туристима који у нашу престоницу уплове, брину домаће туристичке агенције.

"Највише се изненаде колико смо високи и онда ме питају да ли смо сви такви и ја наравно кажем - јесмо. Невероватно колико је за нас учинио Новак Ђоковић. Више него било који амбасадор", каже Невена Чварковић, туристички водич .

Број наутичких туриста у Београду сваке године расте од 10 до 15 одсто. Ове године очекује се 580 бродова са 70 хиљада туриста и 20 хиљада чланова посаде.

У Београду се задржавају један дан и, према грубим проценама, у просеку троше 20 евра, па тако, од тог вида туризма, зарадимо око милион и по евра. Вез за брод и услуге водича плаћају се у оквиру аранжмана.

"Београд је у моди у Европи а поготову у региону. Треба то да искористимо и учинимо све што можемо да унапредимо понуду, да отворимо што више места која се морају видети и онда ћемо их задржати и два и три дана", каже директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић .

Наутичка сезона је сваке године све дужа. Упловљавање последњег крузера у нашу престоницу најављено је за средину новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара