Читај ми!

Две године од смрти Верице Бараћ

Навршава се две године од смрти Верице Бараћ, председнице Савета Владе Србије за борбу против корупције. Преминула је 19. марта 2012. године после дуге и тешке болести.

Прошле су две године од смрти Верице Бараћ, симбола борбе против корупције и афирмације принципа правне државе.

Верица Бараћ је рођена у Чачку 14. јуна 1955. године. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду. Након завршених студија радила је неколико година у ПКБ Београд.

Потом у Чачку ради у општинској управи, а од 1997. до 2001. године је јавни правобранилац те општине.

Била је један од лидера антиратног протеста Грађанског парламента Чачка у време НАТО бомбардовања 1999. године.

Један је од оснивачима Грађанског парламента Србије 2000. године, а до 2003. је била и председница те организације.

За председницу Савета за борбу против корупције именована је 23. маја 2003. године. Савет је Влада Србије формирала децембра 2001, а до марта 2012. он је влади доставио више од 70 извештаја, иницијатива, анализа и предлога. 

Председник Србије Томислав Николић постхумно је одликовао, минулог фебруара, Верицу Бараћ Златном медаљом. У образложењу је навдено да се Бараћева одликује за изузетне заслуге у борби против корупције и за афирмацију принципа људских права и правне државе.

Крајем прошле године окончане су истраге о све 24 спорне приватизације на које су Верица Бараћ и Савет за борбу против корупције указали десетак година раније.

Добитница је награде "Витез позива", коју Невладина организација "Лига експерата" додељује на Светски дан људских права појединцима који су се истакли у својој професији.

Приредила је књигу Грађанског парламента Србије "Правац промена" и три зборника извештаја и иницијатива Савета за борбу против корупције.

Повељу за грађанску храброст "Драгољуб Стошић" добила је 2008. године од Уније синдиката и Куће правде Стразбур, а награду "Освајање слободе" Фонда "Маја Маршићевић - Тасић", 2010. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара