Читај ми!

Крушевац, протест радника ИМК

Радници крушевачке фабрике ИМК "14. октобар", прошетали су улицама тог града незадовољани што нема системског решења за здравствене књижице и што им се дугује 15 зарада. Руководство фабрике демантује наводе о неисплаћеним зарадама и разлозима протеста.

Радници ИМК "14.октобар" протестовали су у центру Крушевца због 15 неисплаћених зарада, неповезаног радног стажа, неоверених књижица и социјалног програма за 617 радника, а најавили су да ће и сутра изаћи на улицу.

Председник самосталног синдиката тог предузећа Љубиша Велимировић рекао је да је незадовољство радника велико и да им ништа не значи то што ће им здравствене књижице бити
оверене до 30. јуна.

"Ако сада немају пара и могућности да кажу исплатићемо социјални програм јер је то битно за 617 људи који одлазе, нека то буде у априлу, документ који обавезује нову Владу", рекао је Велимировић.

Он је рекао да је градоначелник Крушевца Братислав Гашић дошао јутрос у фабрику и заказао збор на коме је саопштио да ће сутра до 11 сати највероватније бити исплаћена минимална зарада за март, односно по 20.000 динара.

Ми мислимо да ово није минимална зарада, већ исплата помоћи запосленима у висини минималне зараде, рекао је Велимировић.

Предузеће ИМК "14. Октобар" је у поступку реструктурирања, фабрика тренутно има 1.500 радника и у већинском је државном власништву.

Демант руководства фабрике 

Руководство фабрике је демантовао наводе два репрезентатива синдиката комбината о разлозима протеста радника и оценило да су они политички.

У саопштењу се наводи да је нетачан податак о неисплаћених 15 зарада јер је од априла 2013. до марта 2014. исплаћено шест зарада и четири минималца, а сутра ће бити исплаћен и инималац за март.

У демантију се каже да је и податак о оверама здравствених књижица нетачан, јер су у истом периоду овераване књижице из сопствених средстава по потреби а у тренутку доношења одлуке за кретање у протесте - 7. марта, књижице су биле оверене свим запосленим радницима за период до 30. јуна. 2014.

Повезивање стажа и исплата заосталих плата ће бити дефинисани кроз законе који треба да буду усвојени, али су враћени на усаглашавање Социјално економском савету, каже се у саопштењу.

Кад је реч о социјалном програму за који се, како се наводи у саопштењу, изјаснило 617 радника постоји Одлука Министарства привреде упућена Министарству за запошљавање и социјалну политику, у којој је јасно сугерисана неопходност што хитнијег разматрања могућности за одобравање овог програма и извршење исплата.

Кад је реч о кредитној подршци неопходној за функционисање процеса производње, тражи се могућност да се обезбеди кредитна подршка из Фонда за развој, истиче руководство "14. октобра".

У саопштењу се констатује да је део захтева синдиката испуњен и да се улажу напори за испуњење осталих.

Наводи се такође да су примедбе синдикалних председника о непостојању могућности за социјални дијалог и да генерални директор одбија да прими Одборе синдиката на разговор, нетачни.

Истиче се да су председници оба репрезентативна синдиката укључени у решавање свих проблема и присуствовали сун свим састанцима у Министарствима која су од значаја за ИМК "14.октобар".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво