Јовановић: Босански језик не сме да раздваја децу

Образовање спаја људе и уз уважавање свих разлика деца треба да буду уједињена, рекао је министар просвете Томислав Јовановић. Додао је да због тога настава на босанском језику у Новом Пазару мора да буде организована тако да не дође до раздвајања деце.

Министар просвете Томислав Јовановић рекао је у Новом Пазару да је са директорима основних и средњих школа у том граду разговарао о начинима организовања наставе на босанском језику од наредне школске године.

Јовановић је истакао важност да настава на босанском језику буде организована тако да не дође до раздвајања деце.

"Договорили смо се како да наставу на босанском језику са припремне преведемо на трајни облик, али да то не доведе до раздвајања деце. Образовање спаја људе и уз уважавање свих разлика битно је да деца буду уједињена", рекао је Јовановић.

Министар је најавио и да ће две новоизграђене школе у Новом Пазару ускоро бити отворене и да би наредне школске године у том граду требало да започне изградња још две школе.

"Када ће бити отворене две нове школе ствар је договора са локалном самоуправом. Једна може бити отворена сваког тренутка, питање је само хоће ли бити самостална или истурено одељење друге школе. Друга ће бити пуштена у рад кад се заврши опремање", изјавио је Јовановић.

Министар је нагласио да се бројне школе у Новом Пазару, али и у Србији, суочавају са проблемом блокираних рачуна.

"Блокирани рачуни школа су последица неиспуњавања финансијских обавеза локалних самоуправа. Ја апелујем на њих да испуне све обавезе како би школе имале услове за несметан рад", рекао је Јовановић.

Он је додао да је свестан да су плате у просвети ниске, али и да је веома важно што се исплаћују на време.

Јовановић је током посете Новом Пазару обишао Основну школу "Братство", средњу Економско-трговинску школу и Државни универзитет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво