Читај ми!

Владичин Хан, клизишта угрожавају 200 кућа

Више од 200 кућа у два насеља, Кули и Пољани угрожено је због клизишта. Десет породица исељено је пре деценију из својих домова због оштећења. За санацију потребно 15 милиона динара.

У Владичином Хану клизишта угрожавају више од 200 кућа у два насеља, Кули и Пољани. За санацију једног клизишта, на основу претходних гео-морфолошких истраживања, припремљен је план санације, међутим, за то је потребно 15 милиона динара.

Површински део земље клизи, до десетак метара дубине, по пар центиметара годишње. Довољно да пукотине на фасади и у башти региструју мештани насеља Пољана.

Драгољуб Стојилковић каже да се на том месту налази нека бела земља и кад вода дође до ње не може даље, због тога земља клизи.

Милан Јовић се плаши што његова породица живи на клизишту, јер сви кажу да ће брдо да склизи на доле, а немају где да се склоне.

Санација клизишта, по припремљеном пројекту, подразумева копање канала и ровова, да вишак воде одводе до речице, Калиманке.

У току је поступак обезбеђивања грађевинске дозволе, следи конкурисање код надлежних Министарстава за средства у износу од 15 милиона динара.

Директор Дирекције за изградњу Часлав Младеновић рекао је да је потребно да се проблем реши дренажним каналима, на дубини од шест до осам метара, а да се касније то затрпа и да се земља поново врати намени.

Из насеља Кула пре десетак година исељено је 10 породица. Комшије свакодневно посматрају пукотине на својим фасадама, гаражама, помоћним објектима, брину их и напуштене, оштећене куће.

Насеље Кула је на брду, изнад пута, пруге и тунела, клизиште може да угрози и реку, Јужну Мораву.

Локалној самоуправи ће за санацију тог клизишта, када ураде истраживања и пројекат, бити потребна и помоћ предузећа, "Путева Србије" и "Железнице".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво