Читај ми!

Алге прете кањону Увца

Алармантно - алге су запретиле кањону Увца, где је вода треће и четврте категорије. У два друга језера, Златарском и Радоињском, ситуација је знатно боља, а њихова вода по квалитету је сврстана у другу категорију.

Прво у низу језера насталих седамдесетих година после градње брана, Увачко, дуго је на удару дивљих депонија и канализације која стиже из сјеничких насеља и индустрије. Кањону Увца запретиле су алге.

Према последњим мерењима, вода језера на чијим је обалама станиште белоглавог супа је треће и четврте категорије. Ниво воде сада је за 30 метара нижи па је претња од цветања алги већа.

"На оволиком нивоу водостаја језера и са климатским променама које су несвакидашње за ово подручје, уз степен загађења који је негде треће, негде четврте категорије, ако не буде било већих падавина постоји могућност да дође до цветања алги у периоду маја", објашњава Бранко Бјелић, директор Специјалног резервата природе Увац.

У Златарском и Радоињском језеру вода је друге категорије, а сва три заједно са 550 милиона кубика предвиђена су као резерва воде за пиће. Сада се користи само Радоњско за снабдевање Прибоја.

На овом језеру су читави подводни теписи воденог биља. Што се алги тиче, последње цветање било је пре седам година, у мањем обиму, краће је трајало, тако да није било већих проблема.

Досадашње анализе показују да је прибојска вода исправна за пиће.

Случај Врутци пробудио је и опоменуо све у Србији исто као и податак да се 90 одсто отпадних вода испушта без икакве прераде директно у природу - у реке и језера, па је градња постројења за пречишћавање неопходна.

"То ће бити процес који ће трајати бар 20 година, коштаће 10 до 20 милиона евра, али је неопходан како би нам реке биле чисте", каже професор Светозар Марјановић из Института за водопривреду "Јарослав Черни".

Киша и снег могу мало и привремено да поправе ситуацију, али проблем небриге и загађења вода остаје.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво