Читај ми!

Деца најугроженија у Србији

У протекле две деценије у Србији је пола милиона деце мање. Свакодневно проси њих 4.000, а трећина корисника народних кухиња су најмлађи - њих 11.000. Оснивање Фонда за социјално укључивање било би од значајне помоћи, речено на скупу у Народној скупштини.

Деца су наугроженији ресурс Србије, током претходне две деценије у држави је пола милиона деце мање, 4.000 свакодневно проси, а трећина корисника народних кухиња су најмлађи -– њих 11.000, речено је на скупу Перспективне одрживости финансирања подршке деци и рањивим групама корисницима услуга социјалне заштите.

На скупу у Дому Народне скупштине речено је да би оснивање Фонда за социјално укључивање било од значајне помоћи, јер је свака породица са децом у ризику од сиромаштва, а самохраним мајкама веома тешко да пронађу посао.

Председник Скупштине и председник Одбора за права детета Небојша Стефановић сматра да је оснивање јединственог Фонда за социјално укључивање добра идеја и да финансирање подршке деци и рањивим категоријама друштва мора бити један од државних приоритета.

Према његовим речима, тај фонд, који би обухватао донације, средства из ЕУ фондова и буџетских извора, значио би бољу расподелу средстава, али и контролу тог новца како на републичком, тако и на нивоу локалних самоуправа.

"Милиони евра су до сада донирани најосетљивијим групама становништва кроз различите пројекте, али немамо пун увид у резултате, јер није урађена контрола тог процеса, што је неопходно да би се максимално искористиле могућности", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, када је реч о донацијама, свако помињање питања да ли су донације коришћене на прави начин отвара могућност за сумњу, а да то може да се уреди сведочи Француска која има читаве системе када је реч о донаторству, посматрању резултата проистеклих из таквих пројеката и контроли средстава.

Шеф мисије Уницефа у Србији Мишел Сен Лот рекао је да у периоду када Србија одлучује ко ће добити поверење грађана не сме да се заборави на оне којима није дата могућност да гласају, а то су деца.

"Деца су наугроженији ресурс Србије, њихов удео у општој популацији је у сталном опадању и достигао је драматично низак ниво од 17 одсто, што показује последњи попис становништва. Трећина њих је сиромашна и нема могућност да одрасте у условима погодним за развој, што значи да ће трећина српског становништва сутра бити људи који нису достигли свој пуни развојни потенцијал", упозорио је Сен Лот.

Он сматра да је најефикаснији начин подршке квалитетно и инклузивно образовање, али да су мале шансе сиромашној деци у Србији да стекну универзитетско образовање.

"У Србији данас једва 17 одсто радне снаге има виши степен образовања, а привреда 21. века тражи квалификовану радну снагу. Трећина има само основно образовање или ниже, и ако не пружимо подршку овој најугроженијој деци да уче и да се развијају, да ли ће Србија имати неопходну радну снагу и довољно средстава да помогне новим сиромашним групама", упитао је шеф Уницефа.

Према његовим речима, Србија има програме материјалног обезбеђивања породице којима је обухваћена четвртина укупне дечије популације, али постоји значајан простор за побољшање тих програма и оснивање Фонда може да буде ефикасан модел.

Државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Бранкица Јанковић рекла је, поред осталог, да је од усвајања Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите средином прошле године издато 14 лиценци.

Министарство је, прецизирала је, издало 10 лиценци за услугу смештаја одраслих особа и то једном државном и девет приватних пружаоцима услуга, затим две лиценце за услугу помоћи у кући, једну за услугу дневног боравка младих и деце, и једну лиценцу за услугу становања уз подршку.

Она је нагласила да је у 2013. години из буџета Министарства издвојено 610 милиона динара чиме су 42 локалне самоуправе обезбедиле, како је нагласила, апсолутну одрживост, а да је у 18 од укупно 20 општина обезбеђена услуга помоћи у кући за старе, што је поткрепљено са милион и 29.000 евра.

Средства су, додала је Јанковић, исључиво пребачена локалним самоуправама које су сиромашне и девастиране и спадају у трећу и четврту категорију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво