Читај ми!

Потребно више жена лидера

На националној конференцији "Жене и економија" поручено да би у Србији требало да будевише жена и у политици и у економији, јер их "најмање има на оним местима где се одлучује".

Држава и друштво морају да учине много више како би жене у већем броју биле укључене и у политички и економски живот у Србији, као и на лидерске позиције, оцењено је на националној конференцији "Жене и економија", коју је организовала Управа за родну равноправност.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић указала је да се друштво односа жена у економији и свим другим сферама живота увек сети уочи 8. марта, а то би морало да се ради током читаве године.

Према њеном мишљењу, у Србији би требало да буде пуно више жена и у политици и у економији, јер их "најмање има на оним местима где се одлучује".

Говорећи о том односу у ресору енергетике, Михајловић је истакла да је жена директор једне термоелектране - "Морава" у Свилајнцу, а да једна води рудник "Мајданпек" у саставу Рударско топионичарског басена Бор.

Она је нагласила да све светске компаније полако, али сигурно, остварују боље резултате тамо где су жене у систему одлучивања, а да је истраживање показало да оне доносе већи профит фирмама и способније су да излазе у сусрет модерним технологијама.

Државни скеретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Невенка Михајловић презентовала је податак да су у Србији директори свега 20 одсто фирми жене, а да их је у управним одборима 14 одсто.

Амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп рекао је да је охрабрен што види да у Србији пораст мреже владиних институција, локалних управа, цивилног друштва и појединаца који поштују родну равноправност.

Он је најавио да ће његова Влада у наредне три године, програмом са српским Министарством рада, запошљавања и социјалне политике, издвојити четири милиона евра, углавном за поспешење учествовања жена у политичком животу и њихово боље позиционирање у економији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво