Болести црева светски проблем

О својим искуствима са запаљенским болестима црева у Копенхагену су разговарали представници свих светских удружења оболелих. Код нас око пет хиљада људи болује од тих болести а у свету око три милиона.

Од запаљењских болести црева код нас пати око пет хиљада људи, у свету око три милиона. У Копенхагену су прошле недеље представници свих светских удружења оболелих изнели своја искуства у борби с болешћу.

Како изгледа живот оболелог- кроз своје радове покушало је да покаже више од 200 уметника из 40 земаља у Копенхагену!

"Био сам уплашен и одлучио сам да не идем код лекара. Мислио сам да ће проблеми нестати, ако их игноришем. Због страха, отишао сам касно. Моје физичко и ментално здравље се погоршало", каже Мартин Којинков из Удружења оболелих од Кронове болести и улцерозног колитиса у Бугарској.

"Бол, разочарења и самоизолација. Мислим да тако највише описују ову болест", каже Марко Перовић из Удружења оболелих од Кронове болести и улцерозног колитиса Србије.

"Знам да  због тога људи имају проблема са послом, са изостајањем са посла, са изолацијом", додаје Перовић.

Иако је важно да се са лечењем отпочне што пре, запаљенске болести црева се споро откривају. Неретко прођу и године до коначне дијагнозе.

"Имао сам 14 година када сам се разболео. Ишао сам од лекара до лекара...Годину дана касније саопштена ми је дијагноза. Данас знам шта смем да једем, које лекове морам да пијем и шта морам да избегавам", каже Џералд Неш из Удружења пацијената Ирске.

"Ради се о прогресивним боелстима, које имају свој ток, који води ка инвалидитету ка погоршаном начину живота,ка честим хируршким интервенцијама и погоршаном. Лечење мора бити адекватно и да се спроведе у правом тренутку и да се спроведе индивуа,  истиче др Зоран Миленковић, гастроентеролог у ВМА.

Ови пацијенти имају јаке болове у стомаку, учестале дијареје, повишену температуру... Ипак, модерна терапија учинила је да се ове болести могу држати под контролом.

Ни поред толико новца уложеног у истраживања - не зна се како и зашто настају запаљенска цревна обољења. Претпоставља се да су одговорни: генетика, стрес, начин живота, исхрана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво