Читај ми!

Поцерци против географије и дажбина

Пољопривредници у селу Радовашници плаћају накнаду за одводњавање иако постоји природни пад. Пре две године Влада је због суше најавила укидање те дажбине, али су решења по новој уредби уручена. Поцерци кажу да ће се жалити јер поштују закон на своју штету. У том селу, притом, нема довољно воде.

У селу Радовашници, на обронцима Цера, где постоји одводњавање природним падом, пољопривредници плаћају накнаду за одводњавање. Иако је Влада пре две године због суше најавила укидање те дажбине, по новој уредби, решења су већ уручена, због чега су Поцерци незадовољни. Иначе, да чудо буде веће, то је село у којем нема довољно воде.

 

Живорад Недељковић из Радовашнице на свом имању већ је почео да сеје зоб, али се плаши за летину, јер је земља сува. Њива је на падини Цера где, и поред неколико извора и речица, воде нема довољно. Зато је, каже, и изненађен решењем за накнаду за одводњавање.

"Шта да платимо кад немамо ни за пиће, ни за стоку. У бунарима нестаје воде, преко лета не тече ни река, за шта да платим", прича Живорад.

Да ублаже проблем због конфигурације терена и усмере ток манастирске речице, мештани су сами просекли 150 метара корита. Један од њих је Драган Зеленковић, који за своје имање плаћа 2.000 динара накнаде за одводњавање.

"Ми смо ово својим средствима урадили, нас четири куће. Ја сада стварно не знам зашто бих ја држави плаћао неко одводњавање или наводњавање, ако смо сами морали све да урадимо", рекао је Драган.

У Пореској управи објашњавају да су по новој уредби накнаде за одводњавање различите према намени земљишта. Утврђују се према катастарском приходу по различитим стопама за поједине општине и да уколико грађани имају питања могу да се обрате надлежној филијали.

Поцерци кажу да ће се жалити јер поштују закон на своју штету. Тврде да деценијама нико не чисти канале, а потоци Радовашнице више служе као депонија отпада.

"Нека остане на овоме да нам шаљу да плаћамо, али нека дођу са машинама да прочисте овај проток, да продубе", каже Станко Живановић.

Када се удруже природа и државни намети, мештани кажу да слаби производња и село одумире јер у школи сада имају само седам ђака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије