Стипендије за младе Роме

Наредне године биће финансирано 500 стипендија за младе Роме, који завршавају средњу школу и уписују факултете, најавила Сузана Пауновић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић најавила је, приликом посете Канцеларији за ромска питања у Краљеву да ће средствима Европске уније наредне године бити финансирано 500 стипендија за младе Роме, који завршавају средњу школу и уписују факултете.

Она је оценила да су у Србији и даље у највећем ризику од дискриминације припадници ромске националне заједнице и да је сиромаштво у којем живе основни проблем за остваривање њихових људских права.

Према речима Сузане Пауновић, у претходних годину дана урађено је много да се таква ситуација промени, посебно на пољу унапређења нормативног систем који се тиче побољшања положаја мањинских, осетљивих, друштвених група.

Све више ромске деце, каже Пауновић, родитељи уписују у школу, а припадници ромске националне заједнице су схватили важност поседовања личних докумената и превентивне здравствене заштите.

Она је додала да у Канцеларији већ стажирају три припадника ромске националне мањине и најавила да ће Краљево бити један од 20 градова у Србији који ће формирати мобилни тим у оквиру Пројекта техничке подршке за инклузију Рома.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић рекао је да се никада више није говорило о припадницима ромске националне заједнице, али да они никада нису теже живели.

"У Србији данас лоше живе и остали грађани, али показатељ тешке ситуације у којој се Роми налазе је чињеница да 95 одсто њих није запослено", рекао је Михајловић.

Он је додао да девет од десет Рома прима неки вид социјалне помоћи, али је оценио да та материјална давања не могу да покрију ни издатке за комуналије, а камоли да ромским породицама омогуће да преживе од првог до последњег дана у месецу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије