Факултетима прети блокада

Измене закона о буџетском систему ограничиле и основну активност факултета и настава не може нормално да се држи, каже проректор за финансије Универзитета у Београду Миодраг Поповић.

Факултетима Универзитета у Београду (УБ) прети блокада или ће морати свесно да праве прекршаје, јер надлежни до почетка марта нису одговорили шта ће бити са око 2.000 професора, сарадника ангажованих по уговорима, након измена закона о буџетском систему који ограничава број запослених на одређено време.

Према речима проректора за финансије УБ Миодрага Поповића, Министарству финансија поднели су на сагласност око 2.000 оваквих уговора и рок за одговор требало је да буде до краја фебруара.

"Практично, од 1. марта нам је блокиран рад или смо у прекршају, за шта су врло озбиљне казне", рекао је Поповић Танјугу и указао да су на факултетима незадовољни изменама закона који ограничава број запослених ангажованих на одређено време на десет одсто од броја оних који су запослени на неодређено.

Он подсећа да је одређени број професора на једном факултету стално запослен, а по уговору раде на другој високошколској установи.

Има пуно сарадника из института који су по уговору ангажовани у извођењу докторске наставе, који такође или више не могу бити ангажовани или ће факултет кршити закон.

Овим решењем је погођено пуно асистената на факултетима који су ангажовани са клиника, што значи да медицински факутети остају без асистената, рекао је Поповић.

Закон је, како каже, био усмерен на ограничење администрације, међутим факултетима је ограничио основну активност и не може нормално да се држи настава.

Поповић је навео да су у разговорима са надлежнима неколико пута покушавали да објасне и укажу на лоше последице забране запошљавања у јавном сектору.

Добили смо усмено обећање да ће водити рачуна о специфичности факултета, међутим до краја ове радне недеље није стигла никаква писмена одлука, рекао је Поповић.

На Универзитету нису задовољни ни солидарним порезом па очекују много од одлуке Уставног суда о иницијативи за оцену уставности његовог увођења, коју су 19. фебруара поднела тројица професора београдског Правног факултета.

Међу њима је професор Миодраг Јовановић који је Танјугу рекао да су у иницијативи тражили да суд пре одлуке донесе привремену меру обуставе примене овог закона.

Он истиче да је незахвално предвиђати у ком року би суд могао да реагује и да подносиоци нису имали намеру да иницијативу сместе у контекст изборне кампање.

Постоји "он лајн" подршка иницијативи коју је према Јовановићевим речима потписало око 3.000 људи, углавном професора, лекара, судија, уметника...

На универзитету се већ виде последице тог намета пре свега када је реч о учешћу у пројектима и издавачкој делатности високошколских установа. Одређени број професора најавио је да своје књиге више неће издавати преко факултета, како би избегли опорезивање ауторских хонорара.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије