Маркирано гориво штеди милионе?

Акција маркирања горива увезеног и произведеног у Србији, након месец дана, стопирала манипулације. Према проценама, уштеде ће и за државу и за привреду бити милионске.

Већ месец дана, захваљујући акцији Минстарства за енергетику, спроводи се обележавање горива увезеног и произведеног у Србији. Резултати су више него очити. Уместо сто камиона, који су месечно ишли на Косово, у фебруару није прешао ниједан, тако да је свака манипулација с горивом и његовим враћањем у резервоаре у Србији онемогућена. Уштеде ће и за државу и за привреду бити милионске.

Сваки литар горива који се нађе на пумпи мора да садржи одређену концетрацију нано честица, невидљивих голим оком, без мириса и укуса. Тако маркирано гориво се не може мешати ни са водом ни са базним уљима. Свако смањење концентрације нано честица значи да гориво није дошло из извора где је маркирано или је другачије разблажено.

Ако грађани посумњају да се на пумпи продаје такав дериват, једноставним прегледом узорка, не већег од неколико милилитара, утврдиће се да ли је гориво из рафинерије и да ли је на њега плаћана акциза.

Миленко Укропина из "СГС Србија" каже да је процена да је пет до 10 одсто од укупне количине горива на нашем тржишту из нерегуларних извора.

"То подразумева да у просеку 100.000 тона горива на тржишту које не подлеже акцизама, порезима и свим осталим доприносима", рекао је Укропина.

Маркирање горива поздрављају и превозници. Они су до сада стално имали проблема са камионџијама - где сипају, колико горива и којег квалитета.

Председник групације за превоз робе у друмском саобраћају ПКС Мирослав Николић каже да када је гориво маркирано можемо бити сигурни да имамо једнаке услове за рад и квалитетно гориво.   

Велике нафтне компаније које раде у Србији, такође, маркирају гориво и поздрављају ову акцију државе. Они ће сада засигурно знати да на многим пумпама које су издали у франшизу неће бити мешања горива, већ да ће се точити гориво прописаног квалитета.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије