О несталим бебама у УН

У седишту УН у Њујорку председник Удружења родитеља несталих беба Владимир Чичаревић разговарао са вођом тима Високог комесаријата за људска права Леонардом Кастиљом о случајевима несталих беба.

Председник Удружења родитеља несталих беба Владимир Чичаревић рекао је да је у седишту УН у Њујорку разговарао са вођом тима Високог комесаријата за људска права Леонардом Кастиљом и обавестио га о, како тврди, случајевима крађе беба које у Србији трају 40 година.

Чичаревић је за агенцију Бета рекао да је са члановима тима УН разговарао и о, како је навео, нереаговању државних органа на доказе које организација поседује.

"Члановима тима Високог комесаријата за људска права приказао сам документовано како се из породилишта краду и кријумчаре бебе и објаснио да на све званичне захтеве и дописе здравственим установама, инспекцији и надлежним министарствима нико никад није одговорио, иако је Удружење родитеља несталих беба званична и легитимна организација у Србији", казао је Чичаревић.

Чичаревић је навео да је Кастиљо истакао да је Србија као потписница Међународне конвенције о људским правима и заштити деце "дужна да да све од себе да се спречи даља трговина бебама и отворе случајеви који годинама стоје у српском правосуђу".

"Оно што ме највише радује је да су сви чланови Кастиљевог тима потврдили његову изјаву да су спремни да нам помогну у сваком моменту, одговоре на наша питања и проследе директне мејлове својим колегама у Женеви, Бечу и Стразбуру како би нам омогућили хитне састанке са представницима УН за људска права и трговину људима за европски регион", додао је Чичаревић.

Према његовим речима, Кастиљо је напоменуо да приоритет у кампањи Удружења мора да буде доношење Закона о несталим бебама и да Министарство здравља мора хитно да уведе видео надзор и конструише систем контроле рада здравственог особља у свим породилиштима у
Србији.

Удружење родитеља несталих беба основали су родитељи који тврде да су им бебе украдене по рођењу, иако су званично проглашене мртвим.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије