Дуге листе чекања за зрачну терапију

У Србији се најдуже на зрачење чека у Институту за онкологију у Сремској Каменици. На том Институту кажу да је у току јавна набавка за три апарата. Надлежни најављују да би ускоро ситуација требало да буде боља, јер ће до краја године за онколошке центре бити набављено девет линеарних акцелератора.

Нема прецизних података колико пацијената у овом тренутку чека на терапију зрачењем али, нажалост, не знамо ни колико оболелих од малигних болести није дочекало терапију. Најдуже се на зрачење чека у Институту за онкологију у Сремској Каменици. Надлежни најављују да би ускоро ситуација требало да буде боља, јер ће до краја године за онколошке центре бити набављено девет линеарних акцелератора.

Обавештење да је апарат у квару, оболели од малигних болести често могу да прочитају. Тако од јуче и у Институту за онкологију у Сремској Каменици, због коришћења у три смене, не ради један од два апарата за зрачење. На ту терапију чека 700 пацијената.

Милка Комненић оперисана је прошле године у јулу. "Онда сам имала онколошку комисију и  уписана сам за зрачну терапију за четири месеца", каже Комненићева. Истиче да се дешавају кварови и да стално има померања.

Надлежни на Онкологији у Сремској Каменици кажу да је у току јавна набавка за три апарата, због чега још једном апелују на понуђаче да, како кажу, не минирају тендер.

Директор Института за онкологију професор др Милош Лучић каже да ће бити поштован интерес оболелих од рака.

"Ја морам да кажем да ће пре свега интерес грађана оболелих од рака у Војводини и Србији бити поштован и да ће превладати над осталим трговачким интересима који увек постоје, надам се да ће јавни интерес болесних људи превладати у овој ситуацији и да ће опрема бити инсталирана већ до краја ове године", рекао је Лучић.

Слично је и у Крагујевцу, где се лече пацијенти из централне и јужне Србије. Центар располаже са само 60 постеља. Имају два апарата за зрачење, који се због даноноћне употребе такође често кваре.

Весна Димитријевић, начелница Одељења радиотерапије КЦ Крагујевац, каже да приоритет имају јако млади пацијенти и они чија је боелст у метастази.

У Институту за онкологију и радиологију у Београду где се лечи највећи број пацијената из целе Србије, у овом тренутку раде сви апарати, а дневно се у три смене зрачи око 350 пацијената.

Директор Радиотерапије Славко Вучићевић истиче да је тренутно на листи чекања око 220 пацијената.

"Трудимо се да поштујемо медицинске индикације да пацијент после хирургије и хемиоптерапије добије и зрачну терапију у оптималном времену од четири до шест недеља и некако успевамо са овим радом у три смене", каже Вучићевић.

Радан Џодић, в. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије указује на апсурдне ситуације, када, на пример, пацијент из Бора, или Новог Пазара, због кселоде, која је таблетирана хемиотерапија, дође у Институт.

"Онколог му пропише терапију, добије кутијицу и врати се у Нови Пазар, па опет дође на контролу. Те апсурде смо под ознаком 'Веома Важно' упутили и Министарству и Фонду. Све то може да се обави чак и у центрима секундарног нивоа", објашњава Џодић.

До краја године онколошки центри у централној Србији требало би да добију шест апарата; биће купљени захваљујући кредиту Светске банке од 30 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије