Читај ми!

Геотермалне воде, "истекли" милиони евра

По броју геотермалних извора и бунара по становнику Србија је најбогатија земља Европе. Тај потенцијал од 238 извора није, међутим, искоришћен. Заинтересованих инвеститора има из Немачке, Мађарске, Француске, Канаде.

Србија је прва држава у Европи по броју геотермалних извора и бунара по становнику. Има их 238, али тај потенцијал није искористила. Заинтересованих инвеститора има из Немачке, Мађарске, Француске и Канаде. Досадашња истраживања показују да је најперспективније подручје за експлоатацију од Београда до Дрине, са јужним Сремом и Семберијом.

Пре тридесет година, стручњаци Рударско-геолошког факултета установили су да Мачва лежи на геотермалним водама. Тада је направљено осам бушотина, из којих воду и даље користе само мештани.

Они сматрају да је велика штета што нема управитеља, јер, кажу могла би цела Мачва да се греје са том водом.

У општини истичу да грађани Богатића до сада нису имали велике користи од геотермалних извора. Надају се потенцијалним инвеститорима.

Председник Општине Ненад Бесеровац објашњава да геотермална вода на изворишту има 78 степени, а излив је 48 литара у секунди. "Надам се да је дошло време да коначно овај обновљив извор, на који данас сви потенцирамо, искористимо", каже Бесеровац.

За разлику од Србије, у Мађарској, која је мање богата геотермалним водама, сав потенцијал искоришћен је за развој пољопривреде и туризма. Тако је место Орошхазе, слично Богатићу, доживело процват.

Директор ЈКП "Орошхазе" Геогеј Цизмадиа каже да је у бању Ђопарош уложено пет милиона евра, а средстава су по пола уложили држава и локална самоуправа. "Желимо да развијемо здравствено-рекреативни туризам, и у шпицу сезоне бању посети у просеку око осам хиљадагостију дневно", истиче Цизмадиа.

Иако је Србија богата геотермалним изворима, користи се само три одсто потенцијала. Шездесет општина у Србији има геотермалне изворе са просечним температурама око 40 степени.

Дејан Ивезић, професор Рударско-геолошког факултета у Београду, истиче да је факултет урадио низ студија коришћења геотермалних вода, како у Војводини тако и за пројекте различитих бања у Србији.

"Дакле, пројекти и знање постоје, неопходно је сада обезбедити капитал да би се на неки начин то искористило", истиче Ивезић.

Консултант за страна улагања Миша Солеша наглашава да сваки инвеститор који долази у Србију треба да буде свестан да мора да се ради по тржишним принципима.

"Улагања са једне стране и бенефиције које ће се добити из коришћења геотермалних извора треба да буду мотив који ће довести до масовног коришћења геотермалне енергије", рекао је Солеша.

Стручна јавност сматра да се геотермална енергија кроз паметно пројектовање, такозвано степенасто коришћење може користити за бањске потребе, грејање, пластенике и рибњаке, али много већи потенцијал лежи у производњи електричне енергије из подземних вода, земљишта и стена.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије