Читај ми!

Нова родитељска кућа у Београду

Уместо у болничкој соби, деца оболела од малигних болести убудуће ће дане лечења моћи да проводе у новој родитељској кући. Прве породице из унутрашњости уселиће се у трећу такву кућу у Београду почетком марта.

Кад сте тешко болесни и присуство најближих понекад може да буде лековито, нарочито ако сте дете. Деца оболела од малигних болести ће убудуће, уместо у болничкој соби, дане лечења моћи да проводе у новој родитељској кући. Прве породице из унутрашњости ће се почетком марта уселити у трећу такву кућу у Београду.

Пет година је трајао напор Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (Нурдор) да у хуманитарној акцији прикупи 300.000 евра, колико је коштала кућа на Врачару.

Седам спаваћих соба, две кухиње, више купатила у кући од 250 квадрата у близини клиника и посебно место да лакше прођу дани лечења. Да би се уселили у родитељску кућу породицама деце оболеле од рака, поред дијагнозе, потребна је и сагласност лекара за боравак у кући.

Терапија често траје више месеци, па је за породице које живе ван Београда смештај само још један у низу проблема.

"Значила би једна собица за родитеља да има у родитељској кући. Много се деце боји кад виде лекара, а другачије је кад се излази мислећи да одлазиш у своју кућу", каже Александра Смуков.

Није као код куће, али у Националном удружењу се труде да за породицу обезбеде помоћ психолога, социолога, нутриционисте и превоз до клинике.

"Ми знамо да су њихови родитељи болесни, да су деде и бабе и пријатељи њихови болесни зато што се једно дете разболело и ми се трудимо да све што им треба да им обезбедимо", рекао је Тодор Манчић из Нурдора.

Деца успешније побеђују болест него одрасли, а лекари потврђују да малишанима много значи да што мање времена проведу у болници. Друге две родитељске куће у Београду у које може да се усели осам породица, већ су попуњене.

"Понекад имамо потребу за дупло већим смештајем него што можемо да понудимо, а понекад су нам куће полупразне. Знамо да се укупан број оболеле деце повећава и морамо да будемо спремни", каже Манчић.

Канцер је у прошлој години откривен код 340 малишана, а у Београд на лечење из других градова долази две трећине оболеле деце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије