Држава спремна да реши статус вероучитеља

Постоји воља да се реши статус вероучитеља, а самим тим допринесе квалитету верске наставе, рекао је министар просвете Томислав Јовановић. Наставници веронауке раде на одређено време и имају променљив фонд часова, па самим тим и плату, додао је Јовановић.

Министар просвете Томислав Јовановић на састанку са члановима владине Комисије за верску наставу рекао да је држава спремна да реши статус вероучитеља и да допринесе квалитету наставе.

Наставници веронауке, од увођења овог предмета 2001. године, раде на одређено време, и за разлику од осталих просветних радника, пред почетак сваке нове школске године продужавају уговор, што ствара велику неизвесност.

Такође, њихов проблем је и што се ђаци сваке године поново опредељују да ли ће похађати веронауку, па се са променом фонда часова мења и плата.

Министар Јовановић на састанку са члановима Комисије указао да је потребно створити одговарајуће услове и за доношење новог наставног плана и програма, као и уџбеничку литературу.

"Заједнички треба да учинимо све да се верском наставом деца не раздвајају", истакао је министар у саопштењу.

Чланови Комисије указали су да је потребно донети стручно упутство које ће уредити изјашњавање ученика за обавезни изборни предмет верску наставу или грађанско васпитање као и Пословник о раду Комисије, Годишњи план рада Комисије за школску 2014/15. годину и план активности за период март-јун 2014. године.

На седници је за председника Комисије изабран епископ бачки Иринеј, а за заменика председника Снежана Павловић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Чланове Комисије за верску наставу у школи именовала је Влада Србије крајем јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије