Читај ми!

Усвајање измена Закона о Војсци на јесен

На јавној расправи констатовано да се измене Закона о Војсци Србије и Закона о одбрани могу очекивати тек на јесен. Члан радне групе пуковник Вјекослав Богуновић каже да се законом предлаже могућност да се официри и подофицири пензионишу и са 50 година живота, ако су у војсци провели најмање 20 година.

Јавна расправа о нацртима измена Закона о Војсци Србије и Закона о одбрани завршена је данас, али се њихово усвајање може очекивати тек на јесен, након одржавања парламентарних избора и процедуре састављања нове владе, речено је на округлом столу у Дому војске у Београду.

Говорећи о изменама Закона о Војсци Србије, члан радне групе за измене закона пуковник Вјекослав Богуновић рекао је да се оне тичу и успостављања неких традиционалних елемената, попут враћања морнаричких чинова у Речну флотилу и имена Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, али да се односе и на област радног права.

Према његовим речима, предлаже се могућност да се официри и подофицири, према потреби службе, пензионишу и са 50 година живота, ако су у војсци провели најмање 20 година.

Богуновић је додао да се, такође, предлаже да се ограниче нека права у поступку вођења управног спора против одлуке о постављењу, унапређењу и премештају.

Секретар Министарства одбране Биљана Бабић рекла је да се најзначајније предложене измене у Закону о одбрани тичу враћања војног Јавног правобранилаштва које би се бавило пословима у вези са војном имовином и имовином Министарства одбране.

Такође се предвиђа и одређен вид обучавања и упознавања грађана средњошколског узраста за потребе одбране, како би становништво имало макар основна знања из те области, али је то нешто што тек треба прецизније да се дефинише.

Биљана Бабић је додала да је јавна расправа, осим у Београду, одржана у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу, а да је предложена документа на сајту Министарства одбране прегледало више од 2.500 људи, што сведочи о значајном интересовању стручне јавности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије