Читај ми!

Усвојен пројекат санације акумулације Врутци

Стручна комисија коју је формирала Влада Србије, усвојила је у Ужицу јединствени пројект за санацију акумулације Врутци и реконструкцију фабрике воде на Церовића брду, уз препоруку надлежним органима да радове на санацији треба почети већ од 15.марта.

Владина стручна комисија усвојила је у Ужицу јединствени пројекат за санацију акумулације Врутци и реконструкцију фабрике воде на Церовића брду.  

Препоручено је надлежним органима да радове на санацији треба почети већ од 15.марта.

"Пројектним задатком дефинисали смо све активности и радове које треба предузети да би се решио проблем водоснабдевања Ужица из акумулације Врутци, која је ван функције због појаве алги у језеру", изјавио је после састанка у Ужицу Првослав Марјановић са Института Јарослав Черни.

Навео је да су предвиђене и мере, које се односе на алтернативни систем на Сушичким врелима са кога се Ужичани тренутно снабдевају пијаћом водом, уколико се у току лета деси да ово извориште пресуши.

Марјановић је истакао да предстоји комплексно проучавање којим ће бити обухваћени контрола нивоа воде у акумулацији, планови управљања акумулацијом и заштите на сливу акумулације, нови елаборат о зонама санитарне заштите, као и релевантна пројектна документација за реконструкцију фабрике воде на Церовића брду.

"Предвиђено је и јасно дефинисање свих мера и радова које су предвиђене у Главном пројекту акумулације Врутци, а до сада нису реализоване. Неопходно је урадити и ревизију неких мера с обзиром на измењено стање на акумулацији и потребама водоснабдевања Ужица током протеклих 30 година", истакао је Марјановић.

Комисија је препоручила надлежним органима да радове на санацији треба отпочети већ од 15.марта, до када би Влада требала да усвоји пројектни задатак.

Заменик градоначелника Ужица Видоје Дрндаревић рекао је да је ужички Водовод већ отпочео радове на реконструкцији филтера, а да је тренутно највећи проблем финансирање санације.

"Ми у овом тренутку немамо обезбеђена средства, нити имамо тачну информацију колико ће све то коштати. Решење ћемо пронаћи у договору са Владом Србије, а извесно је да ћемо морати радити ребаланс градског буџета и одрећи се реализације неких планираних инвестиција у овој години", рекао је Дрндаревић.

Упутио је и јавно извињење грађанима Ужица за све што су претрпели за време ванредне ситуације у граду због проблема са пијаћом водом. Нагласио је да градско руководство инсистира да државни органи што пре испитају и утврде одговорност оних који су криви што Ужичани месец и по дана нису могли да пију воду из градског водовода.

"Веома је важно да се кривци санкционишу како се таква ситуација не би више никад поновила, не само у Ужицу, већ у целој Србији", нагласио је Дрндаревић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије