Уметник и будући зоолог

Дечак Душан Кртолица са две године почео је да црта и до сада је имао три самосталне изложбе у Србији. Позиви стижу и из иностранства али он каже да је за њих још исувише млад и да као сва остала деца ужива у игри.

Душан Кртолица има 11 година и одличан је ђак школе "Лаза Костић" у Новом Београду. Са две године почео је да црта и до сада је имао три самосталне изложбе у Србији. Позиви стижу и из иностранства али он каже да је за њих још исувише млад и да као сва остала деца ужива у игри.

Душан Кртолица има близу пет хиљада пријатеља и више од седам хиљада пратилаца на фејсбуку. Његови цртежи животиња и тако свакодневно стижу у најразличитије крајеве света.

Душан каже да је његов први цртеж личио на кита. "Моји родитељи нису много обраћали пажњу на то, али ја сам касније почео да цртам све више и више и почео сам да трошим огромне количине папира дневно и онда су они схватили да имам таленат", каже Душан.

Воли да гледа Би-Би-Сијеве научно-популарне емисије и да чита енциклопедије о животињама и диносаурусима.

"Џиновску енциклопедију о животињама коју сам добио за рођендан, врло брзо сам прочитао и научио напамет многе нове животиње и информације о њима", каже Душан.

Зоран Чалија, академски сликар и Душанов професор цртања каже да је дечаков циљ да направи једну велику енциклопедију животиња.

"Он је на правом путу и мислим да већ има довољно материјала да направи своју енциклопедију", рекао је Чалија.

Најтежи његов задатак на часовима цртања био је Диреров цртеж "Витез, ђаво и свет", али га је успешно урадио. Каже да би се ипак кад одрасте цртањем бавио само из хобија. Неће да буде уметник. Жеља му је да постане зоолог.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара