Читај ми!

Мањкавости тужилачке истраге

Тужиоци, који према новим прописима носе већи део кривичног поступка, и пре ступања закона на снагу упозоравали су на његове мањкавости. Док је за истрагу био задужен суд, истражно одељење Вишег суда у просеку је спроводило 300 истрага месечно. За прва четири месеца тужилачке истраге она је спроведена против 357 особа.

Пет месеци од када је почела примена новог законика о кривичном постпуку, конкретни резултати се још чекају. Тужиоци, који према новим прописима носе већи део кривичног поступка, и пре ступања закона на снагу упозоравали су на његове мањкавости. Министарство правде ипак очекује резултате, па је формирало и комисију која надгледа примену јавно-тужилачке истраге.

Док је за истрагу био задужен суд, истражно одељење Вишег суда у Београду у последње три године у просеку је спроводило 300 истрага месечно. За прва четири месеца јавно тужилачке истраге београдско више тужилаштво спровело је истрагу против 357 особа.

Министар правде Никола Селаковић није задовољан спровођењем тужилачке истраге. Нови извештај комисије за надзор стигао је у министарство и ускоро ће бити објављен.

Селаковић је рекао да комисија врло прецизно указује на пропусте који су направљени у једном дужем временском периоду.

Међутим, како је рекао, оно што је много важније је да комисија даје јасна решења за проблеме који постоје у спорвођењу тужилачке истраге.

На проблеме због измена Законика о кривичном постпуку стручњаци су упозоравали и пре његовог ступања на снагу. Од почетка је оцењиван као закон наклоњен богатима, а сиромашне оставља на милост и немилост тужиоца. Адвокати и оптужени сами морају да обезбеде доказе.

Адвокат Анте Бошковић рекао је да узети нешто од полиције или неке фирме је јако тешко.

"Значи ми можемо до сада да предложимо оно што имамо у поседу или да предложимо да то прибави надлежни орган. Уколико то тужилац не жели да прибави, онда се ми морамо обратити судији за претходни поступак који о томе доноси одлуку", навео је Бошковић.

Тужиоци поручују да ни њихова позиција није завидна. Иако су они ти који налажу покретање истраге и руководе њом, наилазе на многе проблеме.

Председник Удружења тужилаца Горан Илић рекао је да полиција има свој систем руковођења и командовања, који је изван контрола јавног тужилаштва, па када је у питању криминалистичка полиција, имате једну парадоксалну ситуацију.

"Са једне стране полиција ради за тужилаштво, а са друге стране за свој професионални рад одговара надређенима унутар полиције. Што сложићете се, није логично", каже Илић.

Струка подсећа да број тужилаца није довољан. На Пример, у Првом основном суду у Београду на 38 судија у кривици долази 31 заменик тужиоца.

За главне претресе недостаје их седам, а у исто време воде истраге и предистражне постпуке. Улога судије знатно је умањена - његово је да одлучи које је био бољи у доказивању, тужилац или одбрана.

Бошковић каже да нема права жалбе на наредбу за покретање истраге, да нема судске контроле, тако да тужилац може да нареди истрагу против било кога, а да браниоци или окривљени уопште немају право жалбе. Према његовим речима, једина контрола за сада је што се тиче притвора и тај притвор контролише судија и одређује га, а тужилац га само предлаже.

Тужилачка истрага већ две и по године је део нашег правосудног система. Пре него што је у октобру уведена у судове опште надлежности, пред посебним одељењем за организовани криминал и ратне злочине примењује се од 2012. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво