Читај ми!

Цела плата за трудничко боловање

Свим трудницама на територији Србије РФЗО ће исплаћивати боловање у износу од 100 одсто плате, а не као што је до сада било 65 одсто. Послодавац је у обавези да првог фебруара достави обрачун боловања труднице за јануар.

Републички фонд за здравствено осигурање саопштио је да ће убудуће свим трудницама на територији Србије исплаћивати боловање у износу од 100 одсто плате, а не као што је до сада било 65 одсто.

Наводе да је та одлука у складу са Законом о здравственом осигурању и да ће се исплата боловања обављати тако што се од средстава обавезног здравственог осигурања исплаћује 65 одсто плате, а преосталих 35 одсто су средства која треба да буду током 2014. године пребачена Фонду из буџета Србије.

"Но, без обзира што средства из буџета још увек нису пребачена, РФЗО ће свим трудницама на територији Србије одмах исплаћивати износ од 100 одсто", наводи се у саопштењу.

Из РФЗО поручују да ће 65 одсто плате трудницама као и до сада бити уплаћивано на рачун послодавца, што је овај у обавези да исплати трудници, док је новина да послодавац мора доставити надлежној филијали број текућег рачуна труднице и РФЗО ће преосталих 35 одсто исплатити трудници директно на њен рачун.

Подсећају да је Закон ступио на снагу 1. јануара ове године, а да је послодавац у обавези да достави обрачун боловања труднице за јануар, 1. фебруара 2014.

Уколико је то учинио у складу са чланом 103. Закона о здравственом осигурању, како наводе, матична филијала РФЗО обавља пренос средстава у року од 30 дана од дана пријема обрачуна боловања које је сачинио послодавац (у складу са законом).

"То значи да за јануарско боловање трудницима по комплетном обрачуну, који је послодавац у најидеалнијем случају сачинио 1. фебруара ове године, РФЗО треба да изврши пренос послодавцу, односно уплату на рачун труднице, најкасније до 3. марта ове године. Претходно наведено значи да РФЗО не касни у исплати накнаде зараде трудницама", поручују из РФЗО.

Подсећају да се закон односи само на труднице, а да РФЗО не исплаћује боловање за време породиљског одсуства, јер то по Закону није обавеза РФЗО.

Право на одсуство са рада породиље регулисано је Законом о раду, а исплату наканде за породиље обављају служба Секретаријата за социјалну заштиту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво