Транспарентност: Бачевић не да студију о каналу

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања и даље одбија да достави Студију оправданости пројекта изградње канала Дунав-Морава-Вардар, иако је повереник за информације од јавног значаја наложио да то учини, саопштила је Транспарентност Србија.

Транспарентност Србија саопштила је да Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања и даље одбија да достави тој организацији Студију оправданости пројекта изградње канала Дунав-Морава-Вардар, иако је повереник за информације од јавног значаја наложио да то учини.

Због тога је Транспарентност поднела поверенику Родољубу Шабићу предлог за спровођење административног извршења, како би се омогућило добијање информација.

"Транспарентност је Студију тражила још у октобру 2013. године. Из министарства је прво одговорено да не могу да је доставе јер се једина копија налази код министра, а он је на путу. Потом су обавестили Транспарентност да студија не може да се достави јавности јер се чланови владе нису упознали са тим документом. Студију је, иначе, министар Милан Бачевић још почетком октобра 'из своје руке' показао на конференцији за новинаре", навела је Транспарентност.

Шабић је у јануару донео решење којим се налаже Министарству рударства да достави студију тражиоцима. Документ је, поред Транспарентности, тражило још неколико невладиних организација и новинара.

"Поступак Министарства рударства само је један од примера да се неосновано ускраћује приступ подацима о инфраструктурним пројектима Владе и сарадњи са потенцијалним инвеститорима из иностранства", навела је Транспарентност.

Да таква појава "није случајна" очигледно показује чињеница да је из коначне верзије Националне статегије за борбу против корупције избрисан део који се односио на међународне споразуме и инвестиционе одлуке Владе, који се налазио у првом нацрту тог документа, додаје се у саопштењу.

Министар Бачевић залаже се за изградњу канала до Егејског мора, а потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће до 2019. године бити изграђен "Београд на води" на месту садашње Железничке станице.

Вучић је рекао да ће некретнине у том комплексу који ће се простирати "готово до Београдског сајма" куповати богати људи из иностранства који ће у Србији "уложити стотине милиона евра", а биће изграђен и нови булевар који је он назвао "београдски Шанзелизе", попут чувеног париског булевара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво