Читај ми!

Мање кривичних дела у Новом Саду

У последња четири дана смањен број кривичних дела у Новом Саду за око 10 одсто на дневном нивоу, кажу у новосадској полицији. Истакнуто је да су то резултати ангажовања 200 полицајаца и 17 старешина као испомоћ из других полицијских управа у Србији.

Заменик начелника одељења полиције Полицијске управе Нови Сад полицијски саветник Велимир Ковачевић изјавио је да је број кривичних дела у Новом Саду у последња четири дана смањен за око десет одсто на дневном нивоу.

Ковачевић је рекао Танјугу да су то резултати ангажовања 200 полицајаца и 17 старешина који су почетком седмице упућени у Нови Сад из других полицијских управа у Србији као испомоћ у одржавању безбедности у граду, док се у те послове не укључи 300 нових полицајаца који се тренутно налазе на обуци и Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици.

"У просеку дневно бележимо од 40 до 45 разних догађаја, што кривичних дела, што прекршаја, а у последњих четири дана, од када је 200 полицајаца стигло у Нови Сад тај број је пао на 35, што је отприлике смањење од десет одсто", рекао је Ковачевић истичући да у Полицијској управи Нови Сад очекују да ће како време буде одмицало то смањење бити још веће и да ће "стање бити повољније".

Ковачевић је рекао да се новосадска полиција најчешће суочава са уличним разбојништвима која се, како је рекао, најчешће врше млађе особе и на штету млађих лица, а " углавном се ради о отимању мобилних телефона или мањих свота новца".

"Сва та ситна растројства некако ремете стање јавног реда и мира, угрожавају безбедност становања, па се стиче утисак да злочин није под потпуном контролом", рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, полицајци који су дошли у Нови Сад упућени су из осам већих полицијских управа у Србији које су, како је истакао, "довољно велике да су имале могућости да одвоје један део полицијских службеника".

Новопридошли полицајци су, како је рекао Ковачевић, распоређени у четири полицијске станице опште надлежности - на Лиману, Детелинари, Клиси и у полицијској станици "Стари град" у центру Града и "интегрисано раде са новосадским колегама на свакодневним пословима позорничко - патролне делатности, спречавању кривичних дела, хватању починилаца, одржавању повољног стања јавног реда и мира и на другим безбедностим пословима у граду".

"Водили смо рачуна да што више полицајаца распоредимо на места, односно на делове града у којима су кривична дела учесталија, како би то предупредили и спречили", рекао је Ковачевић истичући да се посебна пажња обратила на то да се што више полицајаца распореди у близини школа како би се спречила вршњачка насиља која су у последње време била доста изражена.

"Људи кад виде униформисане полицајце осећају се сигурније и боље тако да је осим евидентних резултата на смањењу броја кривичних дела, укључивањем новопридошлих полицајаца постигнуто и то да се грађани осећају пријатније", рекао је заменик начелника одељења полиције ПУ Нови Сад.

Ковачевић је рекао да ово није први пут да Полицијска управа Нови Сад тражи од Министраства унутрашњих послова да им се пошаље испомоћ и да се то дешавало у случајевима повећаног обима посла приликом одржавања спортских манифестација са повећаним безбедоносним ризиком и сличних догађаја, али је истакао да је ово први пут да је помоћ тражена на дружи временски период.

"Полицајци који су код нас на испомоћи смештени су у нашим објектима у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Каменици", рекао је Ковачевић додајући да би они у Новом Саду требало да остану до априла месеца када је планирано да у службу ступи првих 100 полазника Центра за основну полицијску обуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара