Пацијент претукао лекара

Пацијент претукао лекара Института "Бањица". Инцидент се, после краћег дијалога, догодио испред лекарске ординације.

Због напада разјареног пацијента, Борис Глушчевић, лекар Ортопедске клинике на "Бањици", задобио је хематом на глави изнад левог уха.

"Био сам леђима окренут пацијенту и задобио јак ударац у главу. Нисам знао шта се десило, чиме сам ударен, да ли песницом или је то био неки туп предмет. Окренуо сам се, а онда ме је други човек, његов пратилац, ухватио око струка и ту смо се затетурали и пали", рекао је доктор Глушчевић.

Инцидент се, после краћег дијалога, догодио јутрос око пола осам испред лекарске ординације.

Доктор каже да пацијент није имао заказан преглед и да је тражио да му се промени степен телесне повреде коју је раније задобио. 

"Предложио сам му да оде у нашу правну службу да видимо шта може да се уради, и завршио разговор. Ја сам се окренуо и онда се све то десило", испричао је доктор Глушчевић. 

Због учесталих напада, Лекарска комора Србије је неколико пута тражила од Министарства здравља да се лекарима призна статус службеног лица, али је одговор увек био негативан јер, како истичу, онда би требало мењати Кривични законик.

"Ми захтевамо да лекари буду службена лица, припремамо закон о лекарској делатности где ће то стајати у преамбули јер је Кривичним закоником већ дефинисано ко је све службено лице, као што су тужиоци и судије", рекла је Татјана Радосављевић, директор Лекарске коморе Србије.

Према њеним речима, годишње се преко медија објави десетак случајева насиља, али је оно много веће.

Лекари су заштићени у Израелу, а статус службеног лица имају у Данској и Финској. У Великој Британији, ако пацијент изазове инцидент, забрањује му се лечење у тој установи. Кроз Ургентни центар дневно прође од 800 до 1.000 пацијената. Дешава се да пацијенти дуже чекају на преглед што је, како истичу запослени, често повод за инцидент.

"Често се дешава да су пацијенти нервозни и да се грубим речима обраћају нашем особљу, а више пута су и насрнули на њих", рекао је хирург Душан Јовановић, заменик директора Ургентног центра у Београду.

Пре четири године, физички је нападнута докторка КЦС док је била у сали за реанимацију, а задобила је преломе носа и чашице колена. Тада је претучена је екипа Хитне помоћи у Земуну.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво