Читај ми!

Mајке су стуб породице

Супруга председника Драгица Николић рекла је да су мајке стуб породице, смисла и континуитета српске државности, темељ и почетак свега. Истиче да је њена фондација прикупила средства за детаљну обнову породилишта у Чачку.

Мајке су стуб породице, смисла и континуитета српске државности, темељ и почетак свега, рекла је супруга председника Републике Драгица Николић. 

"Нација полако изумире, а наталитет је сурови непријатељ наше будућности и постојања. Борба за његово побољшање је главна мисија фондације коју сам основала. Желим да подржим све мајке и да их охрабрим што су се у тешким временима одважиле на потомство", истакла је Драгица Николић на едукативној трибини у оквиру пројекта "Кораци за здраву трудноћу", чији је циљ промовисање сигурне и здраве трудноће и повећање наталитета.

Према њеним речима, подухват је заживео на прави начин, предавања су била веома посећена и успешна, поучна и корисна, јер предавачи стручним саветима омогућавају да се трудноћа води на најбољи могући начин.

Навела је да је њена фондација прикупила средства за детаљну обнову породилишта у Чачку, које ће омогућити да деца у овом граду долазе на свет у бољим, савременијим и хуманијим условима, а да би изградња ускоро требало да почне.

"Родитељи треба да буду поносни - деца су једина права вредност на животном путу њиховог личног и националног просперитета", нагласила је Драгица Николић.

Директор пројекта "Кораци за здраву трудноћу", др гинеколог акушер Мила Фазлагић, нагласила је да је постигнут успех већи од очекиваног.

"Разговарали смо са трудницама, пружали им информације о превенцији и здравој трудноћи, успостављени су контакти за даљу сарадњу, а имамо позиве за сарадњу са болницама", навела је Фазлагићева.

Према њеним речима, однос према трудницама и трудноћи се мора променити, јер то није болест нити инвалидно стање, а превенција се мора спроводити како би се спречиле компликације.

Свест о потреби повећања наталитета 

Професор др Мирослава Гојнић Дугалић са Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, каже да је замишљено да се у читавој Србији пробуди свест о потреби повећања наталитета, али у право време и рађањем здравог потомства.

"Деца треба да имају добар интелект и метаболизам, да не буду гојазна и да имају проблеме са притиском, односно да се не оштети генетика наслеђена од родитеља, што се постиже правилним вођењем трудноће", изјавила је Гојнић Дугалић и истакла да је трудноћа један од најлепших периода у животу жене.

Напомиње да савремена достигнућа омогућавају да и они са тешким медицинским стањима могу добити здраво потомство, а да здравље мајке не буде нарушено.

Пројекат "Кораци за здраву трудноћу" осмислили су и спроводе Фондација Драгица Николић, Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, "Крио сејв", највећа приватна европска банка за чување матичних ћелија, уз подршку Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", здравствених центара, домова здравља и породилишта.

Циљ је промовисање сигурне и здраве трудноће и помоћ у повећању наталитета, будући да се у Србији сваке године роди 1.500 беба мање, сваки седми пар тешко добија дете, просек деце по породици је само 1,4, и постајемо једна од најстаријих европских нација.

Пројекат је започет новембра прошле године, трибине су до сада одржане у Петровцу, Крагујевцу, Суботици и Шапцу, а Чачак је пети град у коме се спроводи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво