Читај ми!

РФЗО: Учињено све за спас Анастасије

Упућивањем тешко оболеле девојчице Анастасије Трајковић на лечење у Праг, учињено све да јој спасе живот, саопштио РФЗО. РФЗО одбацује оптужбе Анастасијиног оца да се одуговлачило у процедури. Пошто је Анастасији тумор метастазирао, она се враћа у Србију.

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је да је упућивањем тешко оболеле девочице Анастасије Трајковић на лечење у Праг, учињено све што је било могуће да јој спасе живот.

Како наводе, "апсурдно и невероватно" звучи изјава оца мале Анастасије да му је "било гарантовано излечење детета" и наглашавају да не постоји ниједна озбиљна здравствена институција у свету која може гарантовати излечење тешке малигне болести.

"Апсолутна је неистина и да је РФЗО одуговлачио са упућивањем детета на лечење у иностранство, јер је целокупна законска процедура обављена по хитном поступку у року од свега 12 дана", наводи се у саопштењу.

Из РФЗО подсећају да су се родитељи Анастасије Трајковић први пут обратили надлежној Лекарској комисији тек 16. јануара 2014. године, а РФЗО је само 12 дана касније упутио девојчицу на терапију у иностранство и, како наводе, обезбедио и њеној породици смештај у Прагу.

"Поступајући по највишим стандардима хуманости директор РФЗО-а, Момчило Бабић је, упркос процени надлежне Лекарске комисије да за малу Анастасију нема ефикасног лечења и да не постоји оправдање да се упути на лечење у иностранство, одлучио да уважи додатно мишљење Института за онкологију и радиологију Србије да би детету можда могла живот да продужити протонска терапија," саопштио је РФЗО.

РФЗО је упутио девојчицу у иностранство да би се искористила и минимална шанса за спас њеног живота, додаје се у саопштењу.

Иначе, Анастасија (9) болује од хордома, ретке врсте тумора максиларног синуса, који се проширио на око. Лекари у Прагу констатиовали су да се тумор метастазирао, тако да се Анастасија враћа у Србију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво