Комисија анализира мотиве убиства Пантића

Комисија за истраживање убистава новинара је анализирала текстове Милана Пантића у потрази за мотивом његовог убиства, рекао председник те комисије Веран Матић.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић указао је да је новинар Милан Пантић, који је убијен 2001. године, био велики професионалац који је писао по два текста дневно од којих је сваки могао бити мотив за убиство.

Матић је, на дискусији Америчке привредне коморе у Србији, рекао да је Комисија, када је почела да се бави тим убиством узела текстове да би анализирала теме како би ушла у траг мотивима.

"Живимо у годинама када се поводом годишњица убиства новинара удружења обраћају саопштењима, држава каже да ће нешто урадити, и никада се ништа не догоди", рекао је Матић, додајући да је због тога желео да направи искорак, претпостављајући да је могуће направити озбиљан продор.

Матић је указао да је у истрази тог злочина промењено седам радних група, оценивши да на тај начин није могуће расветлити то дело, те да је то више замазивање очују јавности него искрена и озбиљна жеља да се нешто уради.

У Србији постоји велики недостатак оптимизма, отвореног погледа на живот, а 95 одсто јавних радника су апсолутни песимисти, рекао је Матић.

Говорећи о емисији "Инсајдер", Матић, који је и главни уредник РТВ Б92, казао је да не би никоме пожелео оно што се догађало и што се догађа Бранкици Станковић последњих пет година.

Матић је истакао да је кредибилитет лакше стећи него што је очувати га, те да је за време Слободана Милошевића било лакше, јер је постојао један човек и један репресивни апарат који су предвидљиво реаговали, а у време демократизације то је постало комплексније јер је постојало више врста опасности.

Уредница "Инсајдера" Бранкица Станковић нагласила је да новинари имају велику одговорност, јер ако објаве неку информацију, а немају доказе, одговарају за судбину особа о којима пишу.

Станковићева је рекла и да је наилазила на велико неразумевање почетком емитовања "Инсајдера" и у самом Б92.

Већина уредника тада није била на нашој страни, подвукла је Станковић истичући да је тада кључна била подршка Матића који је стао иза емисије.

Признала је да је размишљала и о одустајању 2005, која је година прекретница, јер је доживела шок због нечега што се десило само зато је свој посао радила одговорно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се