Читај ми!

Дисциплински тужилац ВСС сменио двоје судија

Извештај дисциплинског тужиоца Високог савета судства за 2013, ВСС једногласно усвојио. Тужилац поднео осам предлога за покретање дисциплинског поступка, на основу којих је двоје судија сменио.

Дисциплински тужилац Високог савета судства (ВСС) поднео је осам предлога за покретање дисциплинског поступка, на основу којих је двоје судија сменио, наводи се у извештају тужиоца за 2013. годину, а који је ВСС једногласно усвојио на данашњој седници.

Један судија је разрешен на лични захтев, а други судија је разрешен дужности због тешког дисциплинског прекршаја.

У извештају је прецизирано, да је од осам покренутих поступака, пет правоснажно окончано, и то тако што је двоје судија смењено, а да ће нередне деље бити покренута још два дициплинска поступка против судија.

Дициплински тужилац је у 2013. години примио укупно 540 предмета, од чега је обрадио 462 предмета, док 78 није завршио, јер су поднети крајем године.

Тужилац је такође решио преко 550 незавршених предмета из 2012. године.

У извештају се наводи да постоји велика преоптерећеност судија извршних одељења, нарочито у Основном суду у Београду, где су у просеку судије задужене са по 2.000 предмета.

Констатује се и да је "уочена недовољна стручност и посвећеност судија" и предложена је њихова додатна обука на семинарима и састанцима одељења.

ВСС је на данашњој седници, првој која је била отворена за јавност, усвојио и 21 захтев за премештај судија.

Донет је закључак о смерницама како би судови повећали транспарентност у раду и како би благовремено информисали јавност.

Најављено је да ће наредних дана почети радови на изградњи писарница у згради ВСС, а рок за заврштак је крај јуна и почетак јула.

Писарница ће се гради у сарадњи са Владом Норвешке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се