Читај ми!

Како Брисел помаже српске универзитете

Од 2001. године Европска унија је дала 64 милиона евра бесповратне помоћи за модернизацију образовања у Србији. До краја академске године планирана су нова улагања. Почетком априла у Бриселу ће се оцењивати усклађеност српског високог школства са европским прописима и утврдити планови за даљи рад.

Области образовања, културе, омладине и спорта на оцени су Европске уније. До сада је Унија за модернизацију образовања у Србији дала 64 милиона евра бесповратне помоћи. До краја академске године у бољим условима радиће студенти 27 факултета пет државних универзитета. Истовремено на 14 факултета биће обновљене зграде, кабинети, лабораторије.

Компјутери, софтвери, опрема за лабораторије, медицинска опрема, између осталог, део су заједничког пројекта Министарства просвете и Европске уније за унапређење рада високошколских установа. Само за обнову инфраструктуре и куповину опреме наших универзитата, Унија је до сада издвојила више од 26 милиона евра.

"Мислим да је ова опрема доста значајна у смислу тога што се студенти сада сусрећу са софтверским пакетима, уче да анализирају експерименталне податке", каже Петар Бокан сарадник у настави.

На Физички факултет опрема је стигла и за студенте основних студија и за докторанде.

Ђорђе Спасојевић са Физичког факултета у Београду каже да је то јако важно јер су до сада експерименте радили углавном са веома застарелом опремом која је често била старија од педесет година.

Нано-лабораторија на Машинском факултету јединствена је не само у нашој земљи, него и у Европи.

"Користећи и једну и другу машину ми можемо да прецизно дефинишемо, на пример, карактеристике канцерозних ћелија и да онда на основу сазнања које смо добили уз помоћ ових инструмената направимо јефтин уређај који мође да се користи за рани скрининг", каже истраживач сарадник Јелена Мунћан.

И професорка Лидија Матија са Машинског факултета сматра да је нова опрема од изузетног значаја за испитивања која врше.

Пројекат унапређења рада високошколских институција у Србији - Хетип трајаће до краја године, он помаже да се унапреди и научно истраживање у Србији.

"Европа кроз овај пројекат, као и многе друге пројекте стварно показује колико јој је стало да Србија унапреди своје образовање и да својим студентима и младима понуди бољу шансу за боље запошљавање", каже Надежда Драмићанин, саветница за комуникације Делегације ЕУ у Србији.

Од 2001. године, Европска унија је у модернизацију образовања у Србији уложила око 64 милиона евра бесповратне помоћи. У току су припреме за нове пројекте за период од 2014. до 2020. године. И они ће бити посвећени првенствено младима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво