Читај ми!

Нови Пазар, инспекција у Здравственом центру

Лидија Хазировић из Новог Пазара оптужује лекаре у том граду да су јој угрозили живот и допринели губитку детета у седмом месецу трудноће. Министарка здравља каже да ће, уколико буде одговорних, бити предузете најригорозније санкције. Инспекција испитује случај.

Супружници Алмин и Лидија Хазировић из Новог Пазара поднели су кривичне пријаве против два лекара и одговорних на Гинеколошком одељењу Здравственог центра у том граду, оптужујући их да су незнањем и непрофесионализмом допринели губитку детета у седмом месецу трудноће и угрозили Лидијин живот.

Лидија је дошла у болницу због јаких болова где су је прегледала два доктора. У почетку, тврде Хазировићи, доктори су говорили да је реч о уринарној инфекцији.

"Пришао је, дотакао ми стомак у пределу тог испупчења с десне стране и ја сам вриснула, то је било страшно болно, одгурнула сам му руку", прича Лидија Хазировић.

"Онда је он рекао: 'Ја не знам шта ти хоћеш, жено, од мене, нећеш да те прегледам, нећеш да устанеш, што се мазиш, шта ти мислиш?' Још једном сам покушала да устанем, нисам могла, сваки покрет, сваки додир, све је било страшно болно", наставља Лидија.

Осмог децембра је хитно пребачена у крагујевачки Клинички центар где су јој, како каже, лекари рекли да је беба била мртва пре доласка у Крагујевац.

Хазировићи подвлаче да ниједног тренутка у Новом Пазару нису обављена снимања ултразвуком и ЦТА апаратом.

"Нећемо да ћутимо, желимо да истина изађе на видело, зарад бољитка нечије деце и нечијих жена сутра", каже Алмин.

Директор болнице Мирсад Ђерлек каже да је одмах затражио да лекари напишу изјаве о томе на који начин је пацијенткиња лечена и да је од тадашњег начелника Гинеколошког одељења добио информацију да је поштована комплетна процедура. Обратио се и Инспекцији Министарства здравља.

"Начинили су један опсежан извештај и записник, и наложили да директор Опште болнице формира комисију за унутрашњи надзор која ће такође урадити извештај и утврдити да ли је у лечењу пацијенткиње било пропуста лекара", објашњава Ђерлек.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић подвлачи да се случај Хазировић тиче рада институција у Србији.

"Инспектори морају утврдити чињенице и то наравно не само здравствени и санитарни инспектори. Предузеће се најригорозније санкције против оних који су евентуално направили неке пропусте, јер је последица језива", истиче министарка здравља.

Лидији Хазировић су у Крагујевцу одстранили репродуктивне органе како би јој спасли живот. Инспекција Министарства здравља испитује и лекаре Клиничког центра у Крагујевцу, а како РТС незванично сазнаје, резултати истраге ће бити познати за неколико дана.

Инспекција: Могућа спољна контрола 

Начелница Здравствене инспекције Јелица Радуловић каже да ће сачекати резултате унутрашње контроле, после чега ће одлучити да ли ће министарки здравља предложити ванредну спољну проверу.

"Здравствени инспектор који је поступао по дужности није директору (Здравственог центра у Новом Пазару) оставио рок као што је правило, него је затражио да тај извештај и проверу спроведе одмах", рекла је Радуловићева, гостујући у Дневнику РТС-а.

Радуловићева сматра да је о случају требало раније обавестити инспекцију, јер је Инспекција за случај сазнала тек из медија, када су Хазировићи сазвали конференцију за новинаре.

"Не кажемо да треба наговарати пацијенте и њихове породице да се обраћају Инспекцији, јер они имају право да користе и остале органе, али је просто несхватљиво да из саме куће није иницирана нека провера или у крајњем случају урађено оно што је требало одмах кад су и сазнали за такво стање", наводи Радуловићева.

Упозорила је и да се често у јавност износе закључци и без самог краја провере.

"Добро би било и да пацијенти, али и други који проверавају и наравно и медији, сачекају резултате провера", подвукла је Радуловићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво