Читај ми!

Селаковић: Неће бити отпуштања у судовима

Нико од запослених на одређено време у судовима, тужилашту и локалној самоуправи неће бити жртва закона о буџетском систему, каже Никола Селаковић и истиче да они неће остати без посла. Чињеница да Апелациони суд поништи неке одлуке првостепеног суда не значи да је оптужени и ослобођен, истакао је Селаковић.

Министар правде Никола Селаковић најавио је да нико од запослених на одређено време у судовима, тужилашту и локалној самоуправи неће бити жртва закона о буџетском систему.

"Оно што је битно рећи јесте да знају запослени на одређено време у судовима, у локалним самоуправама и тужилаштву да неће остати без посла", рекао је Селаковић одговарајући на констатацију да трећини запослених у Привредном суду од почетка месеца истиче уговор на одређено време.

Селаковић је објаснио да су са проблемом суочени не само Привредни, већ и основни судови.

То је, како је објаснио, проблем са којим смо се суочили када је усвојен закон о буџетском систему, који је настао неажурношћу судова у протекле четири године када судови нису апсолутно никога примали на неодређено време.

У разговору са Министарством финансија, члановима комисије која одређују додатна запошљавања ми гледамо како да превазиђемо овај проблем, рекао је Селаковић.

"Ако је неко радио преко пет година на одређено време, и није спроведен конкурсни поступак када је требало, никако не сме да буде жртва закона о буџетском систему. Они ће остати на послу, биће обезбеђен неометан рад судова. У буџету Републике Србије постоји новац за те плате, оне су предвиђене и у овом буџету", уверава министар.

Он је истакао да не треба да постоји никаква бојазан за било који суд или тужилаштво да ће доћи до колапса или блокаде посла.

Укидање пресуде не значи ослобађање

Министар Селаковић рекао је у Новом Саду да чињеница да Апелациони суд поништи неке одлуке првостепеног суда не значи да је оптужени и ослобођен.

"Укидајућа пресуда не значи и ослобађајућу, а поготово у делу у ком није оспорена кривица оптуженог", рекао је Селаковић коментаришући чињеницу да је пресуда Дарјану Мусићу, оптуженом за убиство новосадске манекене Владиславе Червенко, по одлуци Апелационог суда поништена и да се поступак враћа на почетак.

Селаковић је додао да је максимална запрећена казна у том поступку 40 година затвора и нагласио да постоји могућност да оптужени Мусић, уместо на првобитних 35 година, буде осуђен на максималну казну.

Коментаришући начин образложења одлуке Апелационог суда у коме се наводе појмови "посебно свирепо", " монструозно, крвожедно убиство", као један од разлога понављања судског поступка, Селаковић је рекао да за јавност сви ти појмови исто значе, али да треба знати да јавност не суди него судије.

"Треба знати да је Апелациони суд преузео део надлежности Врховног суда и да, као последица неуређеног правног система које смо имали, долази до могућих грешака које ће се временом избећи", рекао је министар правде приликом обиласка нових просторија Прекршајног суда у Новом Саду.

Осврћући се на случај пожара у дискотеци "Контраст " у Новом Саду у коме је 1. априла 2012. године живот изгубило шест младих људи и чињеницу да је судски поступак враћен на почетак због тога што је поступајући судија отишао у пензију, Селаковић је рекао да судови раде строго по пропису.

Он је истакао да је судији Зори Јамушаков, која је водила поступак, на основу одлуке Високог савета судства одложен одлазак у пензију за годину дана како би могла да заврши тај процес, али да ипак то није успела да уради.

"Постоје информације да је у том поступку било опструкције од стране одбране, па да због тога процес није завршен, тако да ће бити извршен надзор над том случајем", казао је Селаковић.

Он је појаснио да је то ограничени надзор и да председници Апелационог и Вишег суда, и поред министарства, могу извршити надзор и то у делу да ли су рочишта заказивана на време и да ли је поштована дисциплина судског поступка.

Министар Селаковић обишао је, заједно са директорком УСАИД-а Сузан Фриц, нове просторије Прекршајног суда у Новом Саду. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво