Читај ми!

Годишњица злочина у Ливадицама

Обележена годишњица напада на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама код Подујева, када је убијено 12 Срба, који су ишли на Задушнице у Грачаницу. У Лапљем селу, у цркви Свете Петке служен парастос настрадалима.

Навршило се 13 година од напада на аутобус "Ниш експреса" у коме је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице у Грачаницу. У Лапљем селу, у цркви Свете Петке служен је парастос настрадалима.

Најмлађа жртва тог и данас нерасветљеног злочина био је двогодишњи Данило Цокић.

Активирањем мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице, код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је одмах погинуло 10 особа, а још двоје људи је повредама подлегло касније. У њему су биле и сестре Миљана и Мирјана Драговић. Мирјана је настрадала. Породице настрадалих сваке године излазе на гробље и присуствују парастосу.

"Мислим да и Еулекс и читав свет затварају очи пред злочином који се нама овде дешава на КиМ, и чини ми се да ништа не предузимају поводом тога. Ако је ово једини начин да и ми нешто кажемо и да се наш глас чује, онда нека буде овако. Шта друго да предузмемо", каже Миљана. 

Једини осумњичени, а потом и оптужени за тај напад био је Фљорим Ејупи, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора. Врховни суд Косова га је ослободио због недостатка доказа у другостепеном поступку марта 2009. године.

Заступник породица настрадалих Живојин Јокановић каже да је врло редак случај да неко коме је изречена најтежа казна у жалбеном поступку буде ослобођен. "Било је случајева да су неки докази истакнути у жалби наметали потребу да се понови поступак, али директно ослобађајућу пресуду, то је заиста случај без преседана", каже Јовановић.

У Београду траже обнову истраге.

"То је питање свих питања", каже Александар Вулин, министар задужен за Косово и Метохију."Да ли ће злочини над Србима бити третирани као нешто за шта не треба бити казне, или ће бити третирани онако како морају бити третирани свуда у свету, као злочин над људским бићима", рекао је Вулин.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић је поновила за агенцију Бета да је Еулекс спреман да обнови истрагу, ако буде нових доказа.  

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије