Дан безбедног интернета

Међународни дан безбедног интернета обележен низом манифестација, чији је циљ да се интернет учини безбеднијим и бољим местом, пре свега за децу и младе.

Више од 120 ученика заврштних разреда из 19 основних школа у Србији присуствовало је  обележавању Међународног дана безбедног интернета, а на скупу у Дому Народне скупштине речено је да деца ваћ са седам година почињу да користе интернет, највише отворених профила имају деца између девет и 12 година, а више од 30 одсто деце приступа мрежи преко телефона.

Тема овогодишње манифестација била је Створимо бољи интернет заједно.

Државна секретарка у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић рекла је на скупу да је само један клик довољан да се дође до милиона нових информација.

"Ваше знање о интернету иде далеко испред знања ваших родитеља и наставника. Интернет је велики свет могућности и најзначајније је да се играте, да стичете нова знања, учите и сазнајете нешто ново, читав свет вам је доступан и само једним клик вас дели од милиона нових информација", поручила је Матићева.

Према њеним речима, деца ваћ са седам година почињу да користе интернет, највише отоврених профила имају деца узраста између девет и 12 година, а више од 30 одсто деце приступа мрежи преко телефона.

Матић је прецизирала да је прошле године више од 10 милиона учесника и више од 10.000 школа подржало широм света манифестацију Дан безбедног интернета, а у изјави новинарима рекла и да је то акција коју је 2008. Године у Србији покренуло ресорно министарство.Та манифестација, додала је, израсла је у интернационални пројеката који подржава ЕУ, Европска комисија.

Начелник Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије Саша Живановић поделио је ученицима распоред часова на којем је одштампано 10 правила за сигурно коришћење интернета и поручио ученицима да из препишу и поставе на своје интернет профиле.

Дан безбедног интернета обележава се сваког другог уторка у фебруару широм света, а овогодишњи слоган је "Створимо бољи Интернет заједно".

Центар за безбедни интернет "Кликни безбедно" основан је у јануару 2013. године. Циљ рада Центра је подизање свести и обезбеђивање едукативних активности у основним и средњим школама у Србији за ученике узраста од 11 до 17 година, њихове родитеље, наставнике и школске психологе, као и обезбеђивање релевантних информација о безбедном коришћењу интернета и ИКТ за јавност у Србији.

Институција Покрајинског омбудсмана обележила је Дан безбедног интернета, са ученицима основне школе "Јожеф Атила" у Новом Саду, а о безбедности деце и младих на интернету са ученицима су разговарали покрајински омбудсман, Анико Мушкиња Хајнрих, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић и сарадници у стручној служби Покрајинског омбудсмана.

Током разговора деци су представљене главне опасности које им прете на интернету, а упозната су и са најважнијим и најефикаснијим механизмима заштите на интернету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се