Кирби: Више новца, слободнији медији

За слободу медија важна и њихова економска снага, рекао Мајкл Кирби, оцењујући да ситуација у медијима у Србији и није тако лоша као што неки причају.

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да ситуација у погледу слободе медија у Србији није толико лоша као што неки причају, мада ни толико добра колико треба, а разлоге за то треба тражити и у њиховом економском положају.

"Када се говори о слободи медија, можда се не узима у обзир увек и економски аспект тог питања", рекао је амбасадор Кирби за Танјуг.

"Ако имам медијску компанију, а мој главни оглашавач има производ за који ми мој новинар каже да је отрован за читаоце, да ли ћу о томе написати чланак и изгубити клијента који ми обезбеђује трећину прихода?" - сликовито је објаснио Кирби како економски моменат утиче на слободу медија.

"Питање је да ли је могуће створити окружење, кроз закон и људе који раде у медијима, у којем људи неће бити забринути због могућности да изгубе неког важног клијента који се рекламира", рекао је амерички дипломата.

Он је подсетио да су штампани медији у САД од 2008. године суочени с финансијским проблемима због смањеног обима рекламирања и да њихов број опада.

"Исти проблем видим и у Србији. Ја сам запањен тиме колико ви листова имате... Мислим да имате 1.200 штампаних медија овде, у земљи с нешто више од седам милиона становника", приметио је амерички дипломата.

Питање је да ли су сви ти листови економски одрживи, рекао је Кирби и додао да је нужна трансформација.

Изузимајући економски моменат, Кирби напомиње да лично има позитивно искуство с медијима у Србији.

"Овде сам већ годину и по дана и често ми постављају питања. Нисам приметио да су моји одговори били мењани", рекао је.

Он је такође указао на чињеницу да је дигитална ера променила медијску сцену у целом свету, и приметио да се сада поставља питање - колико брзо треба имати вест.

"Када сам био дете, гледали смо вечерњи дневник и то је било једном дневно, а сада идем на интернет и проверавам ствари 20 пута дневно", рекао је Кирби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво