Лончаревић: Вакцина безбедна и квалитетна

Вакцинација деце петовалентном вакцином против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе и хемофилус инфлуенце Б, почеће од 1. јула. Све вакцине које се дају деци апсолутно су безбедне и квалитетне, каже Горанка Лончаревић из института Батут.

Од јула се уводи обавезна петовалентна вакцина, што значи да ће све бебе које се у том периоду роде, морати да је приме. Годинама уназад они који су желели да њихово дете прими баш ту вакцину, морали су сами да је плате. У будућности вакцина ће бити бесплатна, а трошкове ће сносити Републички фонд за здравствено осигурање.

Гостујући у Дневнику, шефица Одсека за имунизацију у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут" др Горанка Лончаревић рекла је да су све вакцине које се дају деци апсолутно безбедне и квалитетне.

Лончаревићева је истакла да препоручује родитељима да вакцинишу своју децу јер је "улагање у здравље детета улагање у будућност".

"На такав начин избегавате могућност да ваше дете, као одрастао човек, евентуално добије заразну болест која може да иде са компликацијама и са тежом клиничком сликом, а неретко и са смртним исходом", рекла је Лончаревићева.

Она је истакла да нежељених реакција има, али да су оне локалног или општег типа.

Према њеним речима, то је најчешће црвенило, оток или бол на месту убода вакцине, повишена температура.

"То су реакције које без било какве интервенције пролазе за 24 до 48 сати о чему изабрани лекар упозорава родитеље", рекла је Лончаревићева.

Она је навела и да је предност то што је то комфорнија вакцина за давање, односно, има мање нежељених реакција, а да постиже обухват против пет заразних болести истовремено.

Лоначаревићева је истакла и да, на основу показатеља европске Агенције за лекове, од увођења вакцина у Европу, уназад више од једне деценије, вакцинација није обустављена нигде.

"Наша Агенција за лекове издаје сертификате анализа за примену ових вакцина, а 'Батут' са мрежом завода врши надзор над нежељеним реакцијама. Апсолутно се у односу на број и врсту нежељених реакција не може говорити о шкодљивости вакцине", рекла је Лончаревићева.

Петовалентна вакцина за бебе садржи вакцину против дифтерије, тетануса, великог кашља, вакцину против полиомијелитиса и вакцину против хемофилус инфлуенце - бактерија која може да узрокује читав низ озбиљних болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво