Читај ми!

Радна група за закон о раду

Формирана је Радна група која ће од понедељка почети да ради на изради закона о раду, изјавио је Расим Љајић. Циљ нам је да до 1. маја буде израђен нацрт закона, а да до 30. маја буде спроведена јавна расправа како би до 30. јуна закон био усвојен, рекао је Љајић.

Потпредседник Владе Расим Љајић изјавио је да је формирана Радна група која ће од понедељка почети да ради на изради закона о раду и оценио да је данашњи састанак са синдикатима и Унијом послодаваца почетак новог социјалног дијалога.

Љајић је после састанка који су он и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић имали са председницима Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" саопштио и да је намера да се закон усвоји до 30. јуна ове године.

Он је рекао да ће се Радна група која је данас формирана, од понедељка бавити дефинисањем да ли је потребно да се донесе потпуно нови закон о раду или да се ради на изменама постојећег и додао да је утврђен план даљих активности.

"Циљ нам је да до 1. маја буде израђен нацрт закона, а да до 30. маја буде спроведена јавна расправа како би до 30. јуна закон био усвојен", рекао је Љајић.

Он је прецизирао да је на данашњем састанку договорено да се исти састав убудуће састаје једном у 15 дана како би се пратила динамика рада на закону.

Љајић је поручио да је ово почетак новог социјалног дијалога који ће, како се нада, резултирати доношењем закона који ће имати велику подршку и нагласио да нема стабилности без договора свих друштвених фактора, а то су и синдикати и послодавци.

Он је, одговарајући на питања новинара, рекао да на састанку није било речи и предлозима закона о стечају и приватизацији, али је истакао да је у вези са та два закона процедура битно заобиђена будући да о њему није било речи на Социјално-економском савету и сами актери нису били упознати са предложеним одредбама.

Љајић је рекао да би било изгубљено доста времена ако би се чекало формирање нове владе, те да се зато организовао овај састанак како би се раније кренуло у реализацију планираног посла.

Председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић рекао је да су послодавци задовољни тиме што су на трипартитном нивоу поново почели разговори у вези са законом о раду.

Он је рекао да ће та организација дати пун допирнос раду Радне групе како би се начинио закон који ће, како је рекао, уважити стварност, али да буде окренут и Европи, потенцијалним инвеститорима, односно "који ће уредити свет рада и свет капитала".

Одговарајући на питања Атанацковић је рекао да синдикати и послодавци никада неће моћи да имају потпуно исте ставове, али да ће сада покушати да их приближе.

"Инсистираћемо да закон о раду буде сличан закону који важи у ЕУ, како не бисмо били принуђени да га после у разговорима са представницима ЕУ - мењамо", рекао је он.

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да циљ повлачења закона о раду није био да се зауставе реформе већ да се дође до што бољих и квалитетнијих решења, односно да се донесе закон који ће бити прихватљив за све.

Он је истакао да су синдикати спремни да сарађују и да ће сву енергију усмерити да се дође до што квалитетнијих решења.

Орбовић је подсетио да претходно решење није било за синдикате прихватљиво зато што Министарство привреде није уважило њихове захтеве.

"Није било прихватљиво за нас, будући да нисмо имали с ким да преговарамо", рекао је Орбовић.

Председник УГС "Независност" Бранислав Чанак рекао је да је данашњи састанак охрабрујући будући да су се социјални актери договорили око процедуре .

"Ово није нити уступак послодавцима нити синдикатима већ рационализација националних циљева", рекао је Чанак.

Он је указао на то да је у претходном периоду највећи проблем представљао недостатак процедуре, а она је данас практично дефинисана и утврђени су циљеви.

Председници Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) и УГС "Независност", Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак, као и председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић данас су разговарали са Вучићем и Љајићем.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара