Читај ми!

Влада решава проблем загађења у Зајачи

Формира се радна група за решење загађења у Зајачи. За трајно решење узрока загађења, чишћење земљишта и депоније топионице у Зајачи, Министарство енергетике и заштите животне средине издвојило је 285 милиона динара. Радови почињу у марту и трајаће девет месеци.

Проблем загађења у Зајачи ће се решавати заједнички и биће формирана радне групе која ће координирати активности, саопштила је Влада Србије.

Како се наводи у саопштењу, то је договорено на састанку министарке енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић са министарком здравља Славицом Ђукић Дејановић и министром природних ресурса, рударства и просторног планирања Миланом Бачевићем.

Подручје Зајаче и суседних места загађено је оловом и другим тешким металима из топионице "Зајача", због чега је нарушено здравље људи тог краја. Забележене су повећане вредности олова у крви, посебно код деце.

За трајно решење узрока загађења, чишћење земљишта и депоније топионице у Зајачи, Министарство енергетике и заштите животне средине издвојило је 285 милиона динара, а радови почињу у марту и трајаће девет месеци.

Поред представника три мининистарства, у радну групу би требало да уђу и представници свих других републичких и локалних институција које се баве тим проблемом, укључујући Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" и Агенцију за заштиту животне средине.

Поред директора Института "Батут" Драгана Илића и директора Агенције Филипа Радовића, данашњем састанку присуствовали су и Заштитник грађана Саша Јанковић и генерална директорка Рудника и топионице "Зајача" Јасмина Милутиновић.

Учесници састанка, који је иницирала Михајловићева, сагласили су се да је управо Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине најзаслужније за покретање конкретних активности на смањењу загађења у Зајачи, после вишедеценијског занемаривања овог проблема.

Прва фаза радова на решењу проблема згађена у Зајачи, односно део хидрограђевинских радова, урађена је прошле године.

На састанку је напоменуто и да је Агенција за заштиту животне средине, у складу са законом, вршила мерења загађености ваздуха у Зајачи, а убудуће ће се придржавати и препорука Заштитника грађана везаних за начин објављивања резултата ових мерења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара