Читај ми!

Захтеви за повраћај ПДВ-а од 3. до 18. фебруара

Подношење зхтева за повраћај ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе уместо од од 1. до 15. фебруара, биће померен од 3. до 18. фебруара, пошто првобитни рок пада у време викенда, односно празника, саопштила је Пореска управа.

Законски рок за подношење захтева за повраћај ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе је од 1. до 15. фебруара, међутим, пошто тај рок пада у време викенда, односно празника, биће померен од 3. до 18 фебруара, саопштила је Пореска управа. 

У том периоду, моћи ће да се подносе захтеви за повраћај ПДВ-а надлежној организационој јединици Пореске управе према месту пребивалишта подносиоца захтева. 

На основу усклађених динарских износа из Закона о ПДВ-у, право на повраћај може се остварити до 71.540 динара. Такође, измењени су лимити који се односе на нето приход и укупну имовину родитеља и старатеља. 

Да би се остварило право на рефундацију, услов је да је укупан нето приход родитеља, односно старатеља бебе, у години која претходи години у којој се подноси захтев за повраћај, мањи од 981.120 динара. 

Други услов је да је укупна имовина родитеља, односно старатеља, на коју се плаћа порез на имовину мања од 23,9 милиона динара.

Купац хране и опреме за бебе у првој години старости бебе може да оствари повраћај у износу ПДВ који је садржан у вредности фискалног рачуна за купљену храну и опрему, а највише до 40.880 динара, а од навршене прве до навршене друге године старости бебе, до 30.660 динара. 

Дакле, укупан износ који се може остварити по основу рефундације ПДВ за куповину хране и опреме за бебе износи 71.540 динара.

Право на рефундацију ПДВ за куповину хране и опреме за бебе, за набавке од 1. јануара 2013. године имају родитељи и старатељи који прошле године нису зарадили више од 81.760 динара месечно. 

Услов је и да је укупна имовина родитеља, односно старатеља бебе на коју се плаћа порез на имовину мања од 23,9 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије