Читај ми!

Строги критеријуми за акредитацију факултета

Високошколским установама у Србији, акредитованим пре пет година, истекао је рок да предају документацију за нову проверу рада. Комисија за акредитацију и просветна инспекција проверавају све услове одржавања наставе, од броја професора до библиотеке. До сада су дозволу за рад изгубила четири факултета и нека истурена одељења.

Све високошколске установе у Србији сваких пет година пролазе кроз ригорозан процес акредитације. Реакредитација је изузетно обиман посао који подразумева преглед 2.000 студијских програма и контролу рада више од 300 установа.

Новина је што факултети сами анализирају свој рад, тачније шта је добро, а шта не.

Такву личну карту достављају Комисији за акредитацију. Она затим излази на терен где проверава да ли је стање као у документацији. Најважнији критеријум је, кажу, програм факултета.

Ендре Пап из Комисије за акредитацију и проверу квалитета напомиње да је кључно ко је наставник и које су њихове квалификације, односно, то је један од носећих стандарда.

"Потом наравно и услови у којим се студира, значи сам простор, опремљеност, библиотека, информатичка опремљеност, исто такоми проверавамо и студентску службу. Специјално, строго гледамо докторске студије и ту су јако важни ментори", истиче Пап.

Акредитације за сада нису добили Универзитет у Новом Пазару, Алфа Универзитет, Академија лепих уметности и Медицинска академија.

Просветна инспекција ових дана проверава и истурена одељења државних и приватних факултета, којих, незванично, има мање од 100, а похађа их око 20.000 студената.

За сада је десетак одељења добило дозволу за рад, док су са око 20 раскинути уговори о извођењу наставе.

Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић каже да је проблем само адекватан стручни кадар, простор, опрема и реализација студијских програма.

"Имамо озбиљне факултете који у седишту изузетно добро обављају делатност, а у тим местима где прикупе одређени број студената, где их и уписују ван критеријума и статута и свега онога што је сама високошколска установа регулисана урадилада се та настава и не реализује у обиму који треба, да не говоримо о вежбама које су неопходне", објашњава Тмушић.

Рецепт против студентске главобље дају и у Просветној инспекцији и у Комисији за акредитацију.

Саветују студентима да пре уписа провере који факултет има акредитацију како би без компликација добили диплому.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара